Recept: Patricijský velikonoční knedlík

knedlíky láznička

Velikonoce se blíží. Kromě nádivky, drůbeže na mnoho způsobů nebo velikonočního beránka si můžete připravit i další specialitu - patricijský velikonoční knedlík.

Málokdo tento druh knedlíku zná, ale patří k delikatesám. Jde o trochu náročnější knedlíkovou specialitu, ta se vám ale za snahu odmění nepřekonatelnou chutí, ve které se budou mísit čerstvé bylinky, kešu oříšky, králičí játra a anglická slanina.

Recept: Patricijský velikonoční knedlík s králičími játry

Suroviny:
150 g králičích, případně kuřecích jater
100 g anglické slaniny
200 ml mléka
8 rohlíků
2 vejce
hrst petržele kudrnky
200 g kešu oříšků
2 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
trocha strouhanky pro případné zahuštění

Postup:

  1. Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh.
  2. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte anglickou slaninu, aby pustila tuk. Potom orestujte také játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
  3. Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství nasypejte k masové směsi. Přidejte také nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost.
  4. Z těsta vyrobte malé knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře cca 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků.

Tip šéfkuchaře:

„Když nemáte k dispozici králičí játra, sáhněte po kuřecích, odvedou dobrou službu, i když nejsou tak jemná. A co se vaření týče, vždy vařte v páře. Ve vodě by se bohužel oříšky na povrchu odlepily. A v páře navíc hezky změknou,“ radí Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.

 

Nela Kleinová

Foto: Knedlíky Láznička 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.