Pletení i háčkování je opět v kurzu!

Přidat na Seznam.cz

Máte rádi pletené výrobky? Nejenom čepice, rukavice a šály, ale třeba i deky a další dekorativní předměty, které zútulňují interiér? A co byste řekli tomu, kdybyste si je sami upletli?

Že to neumíte? Tak se to naučte. Přihlaste se na nějaký kurs, kupte si příručku o pletení a pusťte se do toho. Nejenže se zabavíte, ale také pod vašima rukama (doslova) vznikne něco s přidanou hodnotou. Něco, co vás zahřeje, ať již na těle nebo na duši, ozdobí váš interiér nebo udělá radost někomu jinému. Tomu váš výtvor můžete darovat, nebo prodat. Co vy víte, třeba budete tak dobří, že si do roka a do dne otevřete pletací živnost a budete si pletením vydělávat.

Pletací příze a jehlice

To ale hodně předbíháme. Ještě před tím, než se přihlásíte na pletařský kurs, se budete muset vybavit základním pletařským náčiním, které seženete ve specializovaných obchodech či e-shopech (například na propleta.cz). Základem jsou pletací příze a pletací jehlice. Ty se dělí na ty přírodní (vlna, bavlna, hedvábí, kašmír), umělé (akryl, polyamid, polyester, nylon, viskóza) a směsi.

Jakou přízi zvolit?

Odpověď na tuto otázku závisí na výsledném produktu, respektive na jeho hřejivosti. Například zimní oblečení, jako jsou čepice, šály a rukavice, si vyloženě žádají přízi vlněnou. Pro pletení kousků, které využijete od jara do podzimu, je dostačující příze bavlněná. Háčkovací příze mohou být bavlněné (deky, šátky čelenky, šátky), směsové (ideální pro ubrusy, dečky a prostírání) a akrylové (zimní oblečení pro miminka).

Pletařské jehlice a háčky

Speciální kategorií jsou pletařské a háčkovací jehlice (háčky). Pamatujte, že čím je příze silnější, tím vyžaduje tlustší pletací jehlici (s vyšším číslem). A obráceně. Čím tenčí háčkovací příze, tím tenčí i samotný háček. Správně zvolené jehlice rovněž umožňují vytváření různých vzorů a kombinaci různých materiálů. Zkrátka na jehlici záleží stejně jako na přízi. Pokud s pletením a háčkováním začínáte, nechte si poradit, ať již od zkušené pletařky či odborného personálu ve specializovaných prodejnách.