Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kdo může za teror u Moskvy? FSB už viní i Američany a Brity

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kdo může za teror u Moskvy? FSB už viní i Američany a Brity

Andrea Malá

26. března 2024 17:17

Koncertní síň v Moskvě je po útoku v plamenech. (22.3.2024)

Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy spáchali islamisté, z Ruska nadále znějí hlasy o roli Ukrajiny v rámci celé tragédie. Podle ředitele tajné služby FSB Alexandra Bortnikova stojí za útokem kromě Kyjeva také Spojené státy americké a Velká Británie. 

Bortnikov byl novináři dotázán, zdali za terorem u Moskvy stojí Ukrajina, USA a Británie. "Věříme, že je to pravda. V každém případě mluvíme o faktických informacích, které máme. Tohle je obecná informace, ale oni mají dlouhou historii takových věcí," řekl podle TASS. Kyjev se podle šéfa tajné služby snaží spojencům ukázat, čeho je schopen. 

"Co se od něj očekává, aby demonstroval své možnosti? Předpokládá se, že vykoná sabotáže a teroristické útoky v týlu. Cílí na to šéfové ukrajinských tajných služeb i těch britských. Americké tajné služby to opakovaně zmínily také," dodal ředitel FSB a připomněl ukrajinské dronové útoky ze vzduchu i na moři. 

"Víme, že zločin byl spáchán rukama radikálních islamistů, proti jejichž ideologii bojuje samotný islámský svět už staletí," uvedl Putin v pondělí v televizním vysílání. Současně zopakoval, že pachatelé se pokusili uprchnout na Ukrajinu. "Samozřejmě, je třeba odpovědět na otázku, proč se teroristé po spáchání zločinu pokusili odjet na Ukrajinu? Kdo tam na ně čekal?" dodal.

Putin od začátku naznačuje propojení útočníků na Ukrajinu, avšak zatím nepředložil žádné důkazy. Kyjev jakékoliv propojení s útokem důrazně popírá.

Páteční teroristický útok v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy nepřežilo 139 lidí. Dalších 182 osob utrpělo zranění. Bezpečnostní složky zadržely celkem 11 podezřelých, včetně čtyř střelců. 

Nejnovější zprávy