Král Karel III. se setkal s náboženskými vůdci poprvé od oznámení Kate Middleton o rakovině

Král Karel III. plní své povinnosti i přes to, co se v královské rodině děje. Uprostřed své léčby rakoviny a po oznámení stejné diagnózy u Kate Middleton britský král stále pracuje na soudržnosti mezi komunitami. „Odráží to krále a jeho odhodlání porozumět různým náboženstvím a kulturám,“ uvádí Hitan Mehta pro magazín People.

Reklama

Pětasedmdesátiletý král Karel se dnes setkal v Buckinghamském paláci s významnými představiteli různých náboženských skupin. Jednalo se o poslední krok v jeho dlouhodobé práci zaměřené na podporu porozumění napříč náboženstvími.

K anglickému králi se připojili vůdci muslimského, křesťanského a židovského vyznání. Všichni jsou absolventy charitativní organizace Windsor Leadership Trust, která poskytuje programy založené na zkušenostech pro vedoucí pracovníky.

V únoru proběhlo dvoudenní setkání osmnácti vlivných vůdců, kteří byli pozváni do Domu svatého Jiří na hradě Windsor. Vůdci se zde mohli otevřeně podělit o své zkušenosti s vedením ve svých komunitách v době, kdy docházelo ke zvýšenému mezinárodnímu napětí.

„Dnes se král Karel III. setkal s vybranými náboženskými vůdci, aby si vyslechl informace o jejich účasti na fóru a o tom, jak to posílilo jejich odhodlání podporovat komunitní harmonii a porozumění,“ informoval Buckinghamský palác na síti X.

Karel III. se ještě v době, kdy byl následníkem trůnu, zaměřil na podporu tolerance a většího porozumění různých náboženství a komunit. Korunovace nynějšího krále proběhla minulý rok v květu a Karel se ještě před zahájením ujistil, že jsou při korunovaci zastoupena všechna hlavní náboženství.

„Odráží to krále a jeho odhodlání porozumět různým náboženstvím a kulturám ve Spojeném království. Chápe to. Dostává lidi, pro které je hlavou státu,“ řekl Hitan Mehta, výkonný ředitel British Asia Trust. „Myslím, že je to člověk, který rozumí Spojenému království a rozmanitosti tohoto národa. Chápe také výzvy, kterým čelí lidé tady ve Velké Británii,“ dodává.

Tuto neděli se v kapli svatého Jiří na hradě Windsor bude konat velikonoční bohoslužba, jejíž účast král Karel společně se svou ženou královnou Kamilou potvrdil. Stalo se tak až po této důležité schůzce.

Král Karel tak poprvé vystoupil na veřejnosti od doby, kdy Kate Middleton oznámila, že také trpí rakovinou a začíná podstupovat léčbu. Princezna Kate se s králem den před oznámením sešla na soukromém obědě.

Podle spisovatelky Sally Bedell Smithové, která o královské rodině napsala knihu, měli Kate a Karel vždy velmi dobré pouto. „Zajímá se o umělecké věci a oceňuje umění a kulturu. Takže má v tomto ohledu blízko ke králi,“ svěřila Smithová časopisu People. „Očividně to mají společné a může je to jen sblížit. Je to zdroj uklidnění a útěchy pro oba,“ dodává na závěr.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama