Velkolepá kometa, familiárně známá jako Matka draků, se blíží k zemi

Obyvatelé severní polokoule Země mají v současné době vzácnou příležitost zahlédnout na noční obloze kometu 12P/Pons-Brooks, která je známá jako Matka draků. „Tato kometa Halleyova typu s oběžným cyklem okolo 71 let a jádrem širokým zhruba 30 kilometrů je známá svými ohromujícími erupcemi plynu a prachu,“ uvedla na svém webu Evropská vesmírná agentura (ESA).

Reklama

Kometa, známá také jako Matka draků nebo Ďáblova kometa, pravděpodobně souvisí s meteorickým rojem Kappa-Drakonid, kde pravděpodobně vznikla, soudí astronomové.

„Stejně jako ostatní komety se kometa s označením 12P/Pons-Brooks skládá z ledu, prachu a kamenitého materiálu. Když se kometa přiblíží ke Slunci, teplo způsobí, že se led uvnitř změní z pevné látky na plyn,“ uvádí ESA.

Plyn uniká z povrchu komety a táhne za sebou prach. Ten tvoří velký mrak a ohon, který je slunečním větrem odpuzován od Slunce.

Viditelnost zmíněné komety je různá, protože někdy září jasně, jindy je zase sotva pozorovatelná. Optimální pozorování této komety je koncem března a začátkem dubna na severní polokouli, zvláště nad západním obzorem po setmění.

Dalekohled sice umocní zážitek ze sledování, ale za vhodných podmínek je možné ji pozorovat i pouhým okem. „Jasnost komety však zůstává nepředvídatelná,“ vysvětlují astronomové z ESA.

Nejbližším přiblížením k Zemi v červnu 2024 je bohužel předpovídáno i její velmi rychlé zmizení z obloh. Jinými slovy, obyvatelé jižní polokoule Země ji budou moci vidět v mnohem větší nádheře. Tato kosmická podívaná se bude opakovat opět až v roce 2095.

„Přezdívka komety ctí její dva slavné pozorovatele z historie: Jean-Louise Ponse a Williama Roberta Brookse. Pons, francouzský astronom, je známý svými revolučními objevy včetně 37 pozorování komet mezi lety 1801 a 1827,“ uvedla ESA.

Jeho pozorování 12. července 1812 znamenalo první pozorování zmíněné komety.

Na základě Ponsových pečlivých záznamů astronomové určili oběžnou dráhu komety a odhadli její návrat v období mezi 65 a 75 lety. „Pons získal Lalandeovu cenu a stříbrnou medaili Královské astronomické společnosti,“ uvádí Wikipedie.

Autor: Jab Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama