Hlavní cena Klubu fair play za rok 2023 byla udělena slavné lyžařce Květě Jeriové-Peckové



Květa Jeriová-Pecková ve své sportovní kariéře získala mimo jiných medailí a umístění nejvíce ceněné  tři olympijské medaile. Je přípomínan především její finiš ve  štafetovém   stříbrném běhu na  ZOH 1984 v Sarajevu. Čtrnáct let pak působila jako předsedkyně Českého klubu fair play. Tedy stejný klub, který ji v  úterý 26. března 2024 udělil hlavní cenu za celoživotní postoj a propagaci fair play.





Květa Jeriová-Pecková  byla spjata s  hnutím  fair play a když ze své funkce před čtyřmi lety odstoupila, bylo to  kvůli zdravotnímu stavu svého manžela veslaře Zdeňka Pecky. Po nedávném úmrtí Zdeňka Pecky se slavná lyžařka opět  objevila mezi dobrými známými z klubu propagující čestnou chcete-li poctivou hru. Květa Jeriová-Pecková příšla do dějiště předávání cen Fair play   do Písecké brány, kde při převzetí ocenění ji účastníci slavnostního předávání vestoje  hodně  dlouho tleskali.

  Jak říkám ...


„Je moc důležité, aby měl člověk čisté svědomí. To se týká všech oblastí života, to je věc, která je základem. Je to důležité pro život, je to důležité v jakékoli činnosti. Sport je velmi dobrým učitelem. Většinou člověk dostává základy doma při výchově. Rodina by měla dítě správně nastavit. Pak není  problém, aby motiv fair play člověka provázel celý život,“ řekla slavná lyžařka, která po skončení sportovní kariéry působila v Litoměřicích také jako učitelka tělocviku a zeměpisu.

„Vůbec  mě to nenapadlo, že budu oceněná. Po té dlouhé době, co jsem pro Klub fair play pracovala, to bylo vyjádření určitého životního postoje. Proto  kolegům moc děkuju, že to takhle pojali. Já ani nevím, jestli je úplně dobře, že jsem to ocenění dostala. My jsme si vždycky říkali, že si to ocenění dávat nebudeme. Ale fakt je, že už jsem čtyři roky mimo, protože jsem odešla kvůli zdravotnímu stavu svého manžela. Nevím, jestli je to úplně takhle správně, ale pokud to tak cítili, tak asi věděli, proč to dělají,“  odpověděla paní Květa na otázku, jaké to pro ni bylo být při slavnostním vyhlášení cen fair play mezi těmi to ocenění přebírajícími.



Další ocenění převzalo deset sportovců a sportovkyň

Český klub fair play ocenil mimo jiné i čin horolezců Radoslava Groha a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Ti se v pohoří Karákoram v severním Pákistánu podíleli na náročné záchraně krajanky, která měla po uklouznutí a pádu do několikasetmetrové hloubky poraněnou hlavu a zlomenou nohu.

Diplomy za sportovní činy dostali ještě například příbramský hokejista Petr Josefus, jihlavský baseballový trenér Jáchym Brabec či liberecká fotbalová brankářka Iva Pižlová, která bez ohledu na nebezpečnou situaci před svou brankou přestala hrát a spěchala na pomoc zraněné soupeřce. Přitom její tým dostal branku a prohrál 0:1.






Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.



(Petr Skála pro SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)