Korupčníka z Bulovky obelhala vlastní advokátka. Podvodem měla zakrýt, že ho okradla

Jan Horák Jan Horák
26. 3. 2024 18:51
Státní zástupkyně podle zjištění Aktuálně.cz obžalovala bývalou advokátku podnikatele odsouzeného v korupční kauze kolem pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Zodpovídá se z toho, že měla podvádět s obchodními listinami. Advokátka podle žalobkyně zfalšovanými dokumenty dokládala právní služby pro podnikatelovy firmy, které ve skutečnosti neodvedla. Žena vinu odmítá.
Podnikatel Tomáš Horáček
Podnikatel Tomáš Horáček | Foto: HN – Michaela Danelová

Podnikatel Tomáš Horáček byl v roce 2018 šest měsíců ve vazbě. Muž původem z Ústeckého kraje a léta se pohybující kolem politiků především z ČSSD a později také z ANO byl hlavním strůjcem kauzy, v níž se rozdávaly úplatky při veřejných soutěžích o zakázky na úklid a vjezdový systém ve Fakultní nemocnici Bulovka.

Po pobytu ve vazbě začal Horáček spolupracovat s policií. Ke korupčnímu jednání se přiznal. Případ pro něj skončil dohodou o vině a trestu, která zahrnovala odsezený půlrok, pokutu pět milionů korun a sedmiletý zákaz angažovat se ve vedení firem. Soud dohodu schválil v prosinci 2021.

Podnikatel spolupracoval s advokátkou Ninou Rydlovou. Horáčkovým firmám přitom během jeho pobytu ve vazbě fakturovala smyšlené služby za více než milion korun. Když na to společnosti přišly, začaly se domáhat peněz soudně. Rydlová se ve sporech měla hájit padělanými listinami. Nyní je za to podle zjištění Aktuálně.cz obžalovaná.

Proti advokátce svědčí kolegyně

"Obžaloba v této věci byla k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 podána pro přečin maření spravedlnosti," potvrdil vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda, jehož náměstkyně Olga Chovancová poslala Rydlovou k soudu. Obžalobu podala minulý měsíc, pro Rydlovou navrhuje peněžitý trest.

Rydlová podle státní zástupkyně při dvou sporech s třemi Horáčkovými firmami předložila soudu dokumenty, které stvrzovaly poskytnutý advokátní servis. Byl na nich podpis manažera Horáčkových společností. Signatura skutečně patřila jemu, ale samotné prohlášení o řádně odvedené práci bylo podle žalobkyně falešné.

"Věděla, že toto prohlášení je padělané tím způsobem, že text byl ex post doplněn na (manažerem) podepsaný bianco papír," stojí v trestním spisu v listině, s níž se Aktuálně.cz seznámilo. Rydlová podle státní zástupkyně těžila z toho, že měla prázdné papíry nesoucí manažerův podpis k dispozici.

Proti Rydlové svědčí především kolegyně, podle které se jí advokátka svěřila s obavou, že se na její podvod přijde. Rydlová však vinu odmítá. "Skutečné motivy útoku orgánů činných v trestním řízení na mou osobu mají jedno společné, vždy se jedná o tvrzení pana Tomáše Horáčka nebo jím ovládaných osob, jako je tomu i v tomto případě," uvedla.

Policie kauzu původně odložila

Kauzu vyřizuje soudkyně Jaroslava Linhartová, hlavní líčení zatím nenařídila. Jiný proces s advokátkou už se však pro ni úspěšně uzavřel. "Představenstvo České advokátní komory 11. března rozhodlo, že se JUDr. Nině Rydlové, LL.M. výkon advokacie nepozastavuje, stalo se tak po důkladném zvážení všech rozhodných skutečností," řekla Aktuálně.cz mluvčí komory Iva Chaloupková.

Policie kauzu původně loni v září odložila, pak se ale ozvala dozorová žalobkyně Chovancová. Podle ní měli vyšetřovatelé k obvinění Rydlové dostačující důkazy. "Svědkyně bianco papír s podpisem (Horáčkova manažera) měla vidět na vlastní oči v okamžiku, kdy tímto podezřelá disponovala," napsala žalobkyně do rozhodnutí, jímž zrušila závěr policie.

Samotná Horáčkova kauza pokračuje dodnes. Figurují v ní bývalí ředitelé Fakultní nemocnice Bulovka Andrea Vrbovská a František Novák i ekonomická náměstkyně Marie Nushiová, policie obvinila celkem deset lidí a tři firmy. Valná část z nich přistoupila na dohodu o vině a trestu jako Horáček, jedny z posledních odsouhlasil soud loni na podzim.

Horáčkovo svědectví přivedlo kriminalisty k dalším kauzám v nemocnici Bulovka. Loni v říjnu Seznam Zprávy informovaly, že policie uzavřela vyšetřování soutěže na dodání lineárního urychlovače za 160 milionů korun. Podle ní bylo na úplatky přichystáno až 10 milionů. Jak tvrdí vyšetřovatelé, 50 tisíc inkasoval bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

 

Právě se děje

Další zprávy