Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Silné příběhy devíti romských osobností v Pardubicích: Motivace pro všechny!

27. března 2024
Čtení na 2 minuty
Nikolas Petik (FOTO: Se svolením Nikolase Petika)
Nikolas Petik (FOTO: Se svolením Nikolase Petika)
Motivovat romské děti i jejich rodiče k osobnímu rozvoji i vzdělávání a seznámit širokou veřejnost s inspirativními romskými osobnostmi, které na své cestě k úspěchu překonaly řadu překážek. To je cílem unikátní akce, která se uskuteční v neděli 21. dubna v Kongresovém centru Palác Pardubice. Záštitu nad akcí, kde silné příběhy doprovodí romská hudba a tance, převzala vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková a Pavel Šotola, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

„Jako rodačka z Pardubic jsem hrdá, že se toto setkání uskuteční právě u nás a že bude mít veřejnost i romská komunita možnost seznámit se zajímavými příběhy místních i přespolních, ochutnat romská jídla a poslechnout si výtečné muzikanty,” uvedla Lucie Fuková, podle které je důležité ukázat, že příslušníci romské menšiny mají stejné ambice a touhy po úspěchu jako kdokoli jiný.

“Tato akce je příležitostí k vzájemnému pochopení a podpoře snahy o lepší společnou budoucnost,“ dodala romská vládní zmocněnkyně.

Program začíná v 16 hodin a během odpoledne vystoupí devět romských osobností, které je představí své silné životní příběhy. Povídání pak doplní taneční vystoupení souborů z Pardubic, Vysokého Mýta, Hradce Králové i Prahy, hudební vystoupení nebo ochutnávka romských pokrmů.

Svůj příběh představí i samotný organizátor akce Nikolas Petik. Sám musel ve svém životě překonávat řadu překážek, ale nakonec se stal úspěšným lektorem romských tanců, cukrářem a kuchařem, který vyjíždí do škol v sociálně-vyloučených lokalitách, aby dal dětem vzor a motivaci pro rozvoj.

„Mám svůj sen, díky kterému se posouvám dál a nevzdávám se. Velké díky patří hlavně mým prarodičům a babičce, která mě vychovala. Rád bych i dalším dětem i dospělým pomohl k tomu, aby šli za svým snem,“ uvedl Nikolas Petik.

„Na této akci bych chtěl široké veřejnosti mimo jiné prezentovat příběhy dětí, které se setkaly s diskriminací, šikanou a anticikanismem, které čelily překážkám ve vzdělávání,” vysvětlil Petik s tím, že by rád pomohl návštěvníkům akce vcítit se do pocitů dítěte v podobné situaci a vysvětlit, jaké to má dopady na jeho psychiku.

“Zároveň chceme ukázat, že mezi Romy jsou lidé vzdělaní a zkušení ve velké škále oborů, kteří jsou důležitou součástí naší společnosti,“ doplnil Nikolas Petik.

Na akci bude navazovat série dalších komunitních setkání a workshopů, které mají za cíl nejen udržet motivaci romských rodin, ale také nabídnout konkrétní poradenství a volnočasové aktivity. Tyto aktivity, včetně tanečních, hudebních a sportovních kroužků, jsou klíčové pro podporu osobního rozvoje a zvyšování šancí na úspěch romských dětí. Organizátor akce, Nikolas Petik, zdůrazňuje, že “společné aktivity a komunitní práce mohou vytvořit silný základ pro budoucí úspěchy a jsou nezbytné pro pozitivní změnu v komunitě.”

PROGRAM

15:00 – 16:00 příjezd účastníků, ochutnávky romských jídel

16:00 zahájení – úvodní slovo vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové a radního Pardubického kraje Pavla Šotoly

16:10 prezentace příběhu – Michal Mižigár

16:20 vystoupení tanečního souboru Pardubice

16:30 prezentace příběhu – Robert Lakatoš

16:40 vystoupení tanečního souboru Vysoké Mýto, pěvecké vystoupení Merelin Giňová

16:50 prezentace příběhu – Petr Dvořáček

17:00 vystoupení tanečního souboru Hradec Králové

17:10 prezentace příběhu – Natálie Čenkyová

17:20 vystoupení tanečního souboru Praha

17:30 prezentace příběhu – Rudolf Pečo

17:40 hudební vystoupení – Jan Hron

17:50 prezentace příběhu – Ondrej Radič

18:00 přestávka (ochutnávky romských jídel)

18:20 vystoupení – Milan Pianist Horváth

18:30 prezentace příběhu – Marek Sendecký

18:40 taneční vystoupení standardní tance – Ivan Makovič a Lucie Malá

18:50 prezentace příběhu – Jan Hron

19:00 prezentace příběhu – Nikolas Petik

19:05 závěrečné vystoupení souborů lektora romských tanců Nikolase Petika a romská hymna v podání Natálie Huňáková s kytarovým doprovodem Jana Hrona

Akci moderuje Iveta Demeterová

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon