Evropská unie zakáže dovoz kávy, která rostla na odlesněné půdě. Které pěstitelské země to ovlivní?

Nařízení Evropské unie od konce roku 2024 zakáže prodej zemědělských produktů, pokud jejich výrobci nebudou schopni prokázat, že nejsou spojené s odlesňováním. Nová pravidla se nesnaží pouze snížit rizika nelegální těžby dřeva. Budou se vztahovat i na kakao, sóju, palmový olej, kaučuk a skot.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská kultura kávy se dostává do rozporu s pravidly pro odlesňování

Evropská kultura kávy se dostává do rozporu s pravidly pro odlesňování | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Aby mohly velké společnosti tyto produkty v Evropě prodávat, budou muset v budoucnosti předložit důkazy, že pocházejí z půdy, kde nebyly od roku 2020 kácené lesy.

Pěstitelé kávy v Africe se bojí nového zákona o odlesňování. Aktivisté ho chválí

Číst článek

Nařízení ale ovlivňuje trh s kávou už teď. Připravuje se na ně například Vietnam, který si podle agentury AP nemůže dovolit přijít o evropské zákazníky. Evropský trh totiž představuje cíl asi 40 procent vietnamského vývozu kávy. Tamní úřady už na to provincie pěstující kávu připravují a zavádí národní plán, který zahrnuje databázi míst, kde se plodiny pěstují, a mechanismy umožňující dohledat informace, které Evropská unie potřebuje.

Problém ale bude mít nejspíš Peru, kde je shromažďování dat o stovkách tisíc drobných zemědělců obtížné, vzhledem k fungování institucí v zemi a ke skutečnosti, že většina zemědělců nemá vlastnické právo k půdě, na níž plodiny pěstuje.

Etiopie, kde káva podle zprávy amerického ministerstva zemědělství tvoří asi třetinu celkových příjmů z vývozu, reaguje pomalu. Národní plán, který představila v únoru 2024, neřeší zásadní otázku, jak shromáždit potřebné údaje od milionů drobných farmářů a poskytnout tyto informace odběratelům.

Tamní zemědělci uvádí, že počet objednávek kvůli pochybnostem o schopnosti země dodržovat nové evropské nařízení klesá už teď. Někteří obchodníci uvažují o přechodu na jiné trhy, například na Blízký východ nebo do Číny.

Lépe je na tom podle AP Brazílie, největší světový producent kávy. Zrnka v jihoamerické zemi rostou na plantážích, které jsou daleko od lesů, a země má poměrně dobře organizovaný dodavatelský řetězec. V Brazílii je také méně drobných zemědělců a přibližně třetina její plochy pro pěstování kávy už má nějaký druh certifikace udržitelnosti.

Odlesňování je po fosilních palivech druhým největším zdrojem emisí uhlíku. Podle zprávy Světového fondu na ochranu přírody z roku 2021 se Evropa v roce 2017 umístila na druhém místě za Čínou v množství odlesnění způsobeného dovozem.

jik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme