Přízemní dům s "pozorovatelnou." Foto: Václav Novák
Architektura / rodinné domy

Okno přímo na Lysou horu. Jak se dům přizpůsobil krajině

Rodina ve Frýdku Místku chtěla přízemní rodinný dům. Nakonec přece jen přibylo patro. Je v něm jen jedna místnost – pozorovatelna, z níž je vidět do Beskyd i do obýváku.

EARCH.CZ , 26. 3. 2024 / Advertorial

Čtvrť rodinných domů na okraji malého města – kolik jich v Česku je? Mnoho, a je těžké je od sebe odlišit a najít v nich něco unikátního. Staré Město, oblast přiléhající k Frýdku-Místku, je právě takové. Mají tam ale něco, co se jinde nevidí – výhled na Beskydy.

Architekti chtěli tenhle unikátní průhled dostat i do domu. „Přání investora udržet program v jednom podlaží byl však s naší vizí využití beskydské siluety v mírném protikladu,“ říkají tvůrci ze studia UYO. Nakonec to vyřešila jedna místnost v patře. Slouží jako odpočívárna, čítárna a má okno přímo na Lysou horu. A aby bylo okno přesně nasměrováno na „královnu moravskoslezských Beskyd“, jak se kopci přezdívá, přizpůsobili architekti i tvar střechy. „Tento prvek střechu formuje, respektive deformuje a dává tak vzniknout nezaměnitelné siluetě,“ komentují to tvůrci.

 
Foto: Dům je přízemní, propojený se zahradou. Výhled do dálky si však obyvatelé přece jen užijí.

A ještě jeden průhled je z odpočívárny. Otvírá se dolů, do obývacího pokoje a je možné odtud z výšky pozorovat rodinný život. Vyhlídková místnost je hravý element v jinak racionálně uspořádaném domě. V přízemí najdeme ložnici, dva dětské pokoje, obývací pokoj s jídelnou. Pobytové prostory jsou orientovány na jih, na sever je pak otočená kuchyň, koupelny a technická místnost.

Hlavní půvab přízemí domu dodávají kupodivu chodby – jsou tu dvě, příčná a podélná. Na konci každé je okno s výhledem do zeleně, proniká jimi dovnitř světlo a umožňují průhledy skrz dům.

Foto: Na fasádu domu architekti použili přizdívku z tradičních cihel.

Architekti stavěli pro tutéž rodinu už druhý dům. Oba mají přizdívku z cihel - dům je postavený z keramických tvárnic, následuje vrstva izolace a vzduchová mezera. Až na povrchu souvrství je „obal“ z cihel. Dům chrání, zmírňuje výkyvy teplot a také dodává  bytelnost a pocit pevného domova.

Použité produkty:

Foto: Lícové cihly Blue Velvet

Ražené cihly WDF.Blue Velvet, které dodala společnost Klinker Centrum.

  • Ateliér: UYO architekti
  • Spolupráce: Ing. arch. Kamil Zezula, Mgr.Art. Vojtěch Moškoř
  • Země: Česká republika
  • Město: Frýdek-Místek
  • Fotograf: Václav Novák
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 26. 3. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři