Zbořil: Aby to nedopadlo jako ve 2.sv.válce: Měli jste zůstat sedět doma!

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout bombardování na konci druhé světové války.

Zbořil: Aby to nedopadlo jako ve 2.sv.válce: Měli jste zůstat sedět doma!
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
27. března 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

JJe zajímavé, že se nemluví o bombardování na východní frontě, snad proto, aby se nemuselo připomínat, že tam německá armáda dlouho bombardovala Sevastopol, celé dva roky, než se vzdal.  Stalingrad, dvoumilionové město, byl bombardován systematicky půl roku a skončil v ruinách.


Ale mluví se o spojeneckém bombardování Německa a cílů u nás. U nás ten hlavní termín je zhruba od února do konce dubna 1945. To znamená v  posledních měsících války v Evropě a vyčítá se například britskému velení armády, že to bylo bombardování civilních cílů… a tak dále. To samozřejmě je jen částečná pravda. Podnět k tomu dala  takzvaná „coventrizace“. To bylo vybombardování města Coventry německým letectvem. Coventry bylo průmyslové město  a předpokládalo se, že se útočí na nějaké výrobny zbraní, ale bombardování Londýna, které následovalo potom a vyvolalo odvetné útoky britského letectva, tak to už byly útoky na civilní cíle. V Coventry zůstala mementem rozbořená slavná katedrála a po válce toto město a česká obec Lidice navázaly tehdy předpokládané věčné přátelství. Jako odpověď  na německá nacistická hesla Coventrizace a Ausradierung (vymazání, vyradýrování) Lidic z mapy Evropy,“připomíná Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Bombardování Československa, zbytků Protektorátu…

„Jakmile to jednou začalo, tak to v Evropě pokračovalo až do bombardování Československa resp. zbytků Protektorátu. A zase bychom si měli připomenout, že nešlo jenom o civilní cíle, ale i o průmyslové objekty. Někdy se vytýká americkému letectvu, že nebombardovalo IG Farben, tedy dnešní Badische anilin und soda-fabrik (dnes BASF) a že bombardovalo Škodovku. No jo, ale pravda je, že se ta výroba zbraní stále víc a víc přesouvala na území bývalého Československa a Protektorátu a bombardovala se ta místa, kde se předpokládala výroba posledních letadel z rodiny těch slavných Messerschmittů, které byly svážené do Prahy na Kbelské letiště,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.

Ostře sledované vlaky…

„Takže to téma bombardování je docela zajímavé. Je zpracováno nikoliv jenom historiograficky. K tomu je spousta materiálů, ale v knížce Bohumila Hrabala „Ostře sledované vlaky“ je obraz, který by si měli zapamatovat ještě dnes někteří, kteří mají nejasno,  jak to s tím bombardováním bylo. Bylo to trochu v detailech jiné, protože je to trochu jiné než to bylo v Menzelově filmu podle Hrabala, ale ukazuje to na tu hrůzu, ale také to utrpení, které si Miloš Hrma uvědomuje teprve v okamžiku, kdy z vybombardovaných Drážďan přicházejí  zbědovaní Němci. Posedávají zmateně na svých zavazadlech a on má povinnost vyhodit do povětří německý vlak, který chrání SS a veze na zbytky fronty poslední německé vojáky.

A hrůza z války a zároveň ohleduplnost k tomu civilnímu obyvatelstvu které sedí s tím  co zachránili, tragikomicky dvojsmyslnou větou: „Měli jste zůstat sedět na pr-eli“. Říká to sprostě, ale nemyslí jenom ty, co utíkají z Drážďan, ale i na celé celé Německo a vlastně celou válku.  Dneska by byl chudák Miloš Hrma označen  za  „chcimíra“, ale paradoxně vše končí jeho smrtí. Německý voják jej zastřelí, vlastně v boji, protože je to pro něho diverzant, terorista. Tam se dva mladí lidé dostali, pro ně už z nepochopitelných důvodů do toho střetnutí míru a nenávisti.  Možná by si z toho mohli naši současníci něco zapamatovat, zejména ti, kteří se tak nenávistně potýkají jedni s druhými, a mohli by si uvědomit, že nenávist je velkým spouštěčem neštěstí ve všech dobách a podobách.  Že je to neštěstí  lidstva odjakživa a  samozřejmě neštěstí i všech politických režimů, které na nenávisti staví svůj politický program“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif