Když jsme děti, představujeme nepopsané listy v mnoha směrech. Jsme nezkažení špatnými vlastnostmi, máme krásnou, hladkou pleť. Jak začneme dospívat, začnou se probouzet hormony, rozšiřují se i póry a nejen to má vliv na tvoření nevzhledných pupínků. Jen si vezměte ty prokleté černé tečky, které trápí skoro každého dospělého. Se zanícenými místy na těle bojuje většina z nás, proto se pojďte mrknout na to, jak s těmito projevy zatočit.

Černé tečky. Jak se jich zbavit?

Ty jsou pěkně zrádné. Černé tečky vznikají nahromaděním mazu ve žláze, a ta, když se naplní, na povrchu oxiduje a ztmavne. Vytvořená čepička pak tvoří nevzhlednou černou tečku na obličeji, může se rozesít i na ramenou, v dekoltu, na zádech, sem tam na břiše i v intimních partiích. Produkce mazu je pro fungování našeho těla nutná, takže jde o přirozený proces. Co musíte udělat, abyste tyto tmavé tečky eliminovali? Jistou cestou je vyčištění pórů, což znamená vytlačení mazu. Mimochodem, rozšířené póry jsou v tomto směru velkým problémem, je jasné, že čím je pór širší, tím je tečka viditelnější. Proto je dobré po vyčištění pleti použít přípravek, který cestičku v kůži trochu stáhne. Jednak se do póru nedostane tolik nečistit a výskyt černých teček bude menší. Pomůže i peeling, který černá místa na povrchu obrousí, taktéž pomáhají peel-off masky nebo speciální náplasti na nos. Pravidelná čistota je však základ.

Proč se dělá akné v dospělosti?

Mrkněme na již klasické akné, což jsou záněty v kůži. Možná, že vám některým nesedí tvrzení, že akné nebolí. Vždyť ten pořádně nacucaný beďar bolí jako čert! Ano, máte pravdu, že někdy umí zánět takto potrápit, všeobecně by akné ale bolet nemělo. Co dělat, když se vám objeví i v době, kdy máte pubertu dávno za sebou? V podstatě jde o faktory, které se od teenagerského období neliší. Některým ženám se pleť zhorší kolem jejich menstruace. Pokožku mohou dráždit kosmetické přípravky, jež pleť vysušují, nebo naopak až moc zmastí. Pleti nesvědčí nečistoty, jejich výskyt se zhorší, pokud se kůže dotýkají například konce vlasů nebo displej telefonu. Ten je semeništěm bakterií. Jestli se neodlíčíte, vaše pokožka bude rovněž pod atakem nečistot, ucpou se póry a mohli bychom pokračovat ve scénáři o kosmetické apokalypse.

I zde platí, že jste to, co jíte. Komedony vybudí potraviny s vysokým obsahem sacharidů, což může být čokoláda a sladkosti všeobecně. Pozor i na rafinované uhlohydráty, někdy jsou problémem bílé pečivo i těstoviny. Mléčné výrobky zase zvyšují hladiny růstového faktoru 1, podobného inzulínu, i to může být základem pro tvorbu akné. A pak tu máme stres. Jakmile jste nervózní, objeví se vám na čele kontrolka s bílou čepičkou a červeným zarudnutím, aby každý ten „maják“ viděl.  A mimochodem, stává se vám, že když použijete depilační přípravek, objeví se vám pupínky? Není divu, tyto produkty jsou komedogenní (podporují tvorbu akné). Ucpávají totiž póry. Ideální je pokožku po holení ošetřit například pleťovou vodou, může v ní být i obsah alkoholu, který póry vysuší.

Jak se zbavit akné?

Jelikož jsme si v předešlém textu představili, co způsobuje akné, odpověď je jednoduchá: Vyvarujte se těch faktorů. Rada nad zlato, že? Samozřejmě je vždy lepší vydedukovat, z čeho se osypete, ale je jasné, že ne vždy se odpoutáte od stresu i té čokoládové tabulky. Mějte tedy alespoň pleť v kondici. Nejjednodušší je navštívit dermatologa nebo kosmetičku, kteří pleť zanalyzují a udělají vám program na míru. Neuděláte pak chybu v péči a dopřejete tělu, co si žádá. Vždy však udržujte pleť čistou. To je základ. Večerní čistění (a to, i když nemáte líčidla) by pro vás mělo být rutinou. Pozorujte stav pokožky. Jestli cítíte pnutí, je přesušená, což paradoxně vede k větší tvorbě mazu. Ten si najde jen jednu cestu, kudy ven, takže i na té Sahaře na obličeji se vztyčí aknózní stožár, jehož bílá šošolka bude zářit až za roh. Známe to, že? V dospělém věku byste měli vědět, co vaší pleti svědčí, takže pokud vám mastné krémy zadělávají na akné, používejte spíš hydratační gely. Samozřejmě stav pokožky se během života mění, takže péči přizpůsobte momentální situaci.

Dezinfikujte rány

Jestli si nemůžete pomoct a tu a tam uděláte vlastní čistku pleti, ošetřete vymačkané pupínky nějakou pleťovou vodou, která pór i stáhne, takže se do něj znovu nedostanou nečistoty. Dopřávejte si čistící masky, mechanické i chemické peelingy, hydrataci, mějte pokožku zkrátka v kondici. Někdy pomohou i náplasti na pupínky, které působí hojivě několik hodin. A možná se ptáte, co dělat, když už máte zralejší pleť, jež potřebuje zmastit, aby se netvořily vrásky, ale zase nechcete, aby to byla živná půda pro pupínky. Řešení je více. Můžete používat nekomedonní přípravky, střídat péči, nebo používejte mastné produkty jen tam, kde se tvoří vrásky. V oblasti kolem očí nebo rtů se pupínky zase až tak nevyskytují jako na nose (černé tečky) či na tvářích. Pokud jde však o závažnější problém, měli byste stejně vyhledat právě odborníka, který poradí. Protože v takovém případě jde vlastně o nemoc, postižení kůže, která potřebuje vyléčit.   

Zdroj: iGlanc.cz, Mayo Clinic, American Academy Dermatology, Healthdirect  

Související články