Slovenský Tutanchamon: Bagrista našel hrobku mladého knížete, která je stará 1 600 let

Bagrista jistě netušil, že ten den nalezne 1 600 let starou hrobku mladého muže, kterému se přezdívá Slovenský Tutanchamon. Za objevem desetiletí stála pouhá náhoda.

slovenský tutanchamon i Zdroj fotografie: Art Jarka / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Většina lidí si s nálezy starověkých hrobek spojuje Egypt. Podobné objevy se však čas od času poštěstí i na území Evropy. V roce 2005 se mezi taková místa zařadil i Poprad na Slovensku. Hrobku neznámého šlechtice zde objevil bagrista a dnes se jí přezdívá Slovenský Tutanchamon.

Nález desetiletí

Největší ironií pravděpodobně zůstává fakt, že se o nález desetiletí zasloužil pracovník stavební společnosti, která v Popradu pracovala na výstavbě průmyslové zóny. Jeho úkolem bylo najít zdroj podzemní vody, který měl být následně zasypán kamením. Místo toho našel 1 600 let starou hrobku. V první chvíli si myslel, že narazil na starý partyzánský bunkr a odmítl v práci pokračovat ze strachu, že by tam mohla být nevybuchlá munice. Díky duchapřítomnosti bagristy tak byli archeologové přivoláni k jednomu z nejvýznamnějších nálezů posledních desetiletí.

Starověká hrobka
iZdroj fotografie: Gary Todd / Creative Commons / CC BY-SA
Starověké hrobky můžete najít po celém světě – nejenom v Egyptě

Slovenský Tutanchamon

Okamžitě započaly archeologické práce, které odhalily, že díky umístění hrobky došlo k dokonalé konzervaci většiny předmětů. Ačkoliv byla hrobka v průběhu věků pravděpodobně vykradená, stále se v ní našlo několik předmětů neskutečného významu i hodnoty. Mezi ty nejvýznamnější patří například část tapisérie, sarkofág, přívěšek vyrobený z mince římského císaře z roku 375 a dvoustěnná šachovnice se skleněnými hracími kameny. Podle toho lze usoudit, že Slovenský Tutanchamon pravděpodobně patřil do šlechtického stavu.

Odkud pocházel?

Ze samotného těla se toho moc nedochovalo. Přesto dokázaly testy DNA prozradit, že se jednalo o muže ve věku 20 až 25 let. Podle všeho se narodil někde mezi Uralem a Volhou a do oblasti Tater se dostal při stěhování národů, které bylo ve 4. století běžné. Většinu života pravděpodobně prožil ve Středomoří, protože zbytky jídel, které vědci nalezli v jeho žaludku, obsahovaly velké množství ryb a ovoce. Pravděpodobnou příčinou smrti byla žloutenka, proti které v té době neexistoval žádný lék.

Ve starověké hrobce Tutanchamona archeologové našli záhadný mimozemský prsten

Ačkoliv byla hrobka Slovenského Tutanchamona nalezena už v roce 2005, zpřístupněna byla až v loňském roce v rámci unikátní expozice. Každý návštěvník se tak může na vlastní oči podívat na poklady, které tento nejcennější evropský nález desetiletí odhalil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články