Česko pohnulo s mankem v přijímání směrnic EU. Před dvěma lety jich hořelo až 36

Zákon o lobbingu musí být schválený do roku 2025, aby bylo možné začít čerpat peníze z Národního plánu obnovy financovaného EU.

Zákon o lobbingu musí být schválený do roku 2025, aby bylo možné začít čerpat peníze z Národního plánu obnovy financovaného EU. Zdroj: Shutterstock

Kabinetu Petra Fialy se daří vypořádat s jedním dluhem, který mu zanechaly předchozí vlády: se začleňováním unijních směrnic do českého práva. V době nástupu vlády pětikoalice mělo Česko 36 těchto nařízení s „prošlou lhůtou“, teď už jich zbývá implementovat jen sedm. Pokud by Česko problém ignorovalo, hrozily by mu žaloby a pokuty od Evropské komise i komplikace při čerpání unijních peněz.

„Pokračujeme dál, ale je to kontinuální proces, směrnice neustále přibývají,” upozorňuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), který má tuto problematiku na starosti. Podle něj sedm nezapracovaných evropských nařízení představuje nejnižší hodnotu od nástupu této vlády. Šalomoun také připomíná, že v době, kdy „manko“ činilo 36 směrnic, Česku hrozily pokuty v souhrnné výši až dvě miliardy korun. Dnes už se dostalo do limitu implementace, na jakém se shodly členské země EU.

Zatáčku těsně před žalobou a sankcí v přepočtu zhruba 80 milionů korun Česko vybralo například u směrnice o audiovizuálních mediálních službách. Tato pokuta by přitom patřila ještě k mírnějším, výše sankce se odvíjí většinou od toho, za jak moc důležitou Evropská komise směrnici považuje. U těch nejexponovanějších může jít až do stamilionů.

Video placeholde
Business Club - debata europoslanců • e15

Naopak tuzemský zákon o lobbingu se velmi opozdil. Vláda tento měsíc konečně dohodla jeho definitivní návrh. Zákon musí být schválený do roku 2025, aby bylo možné začít čerpat peníze z Národního plánu obnovy financovaného EU. Podle Šalomouna vláda dohodla dobrou podobu zákona. Jak ministr připomíná, kdyby tomu tak nebylo, nemusel by obstát při zkoumání Evropské komise.

„Nakonec vláda dala na doporučení Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Ta například varovala před plošnou výjimkou z lobbingu pro samosprávné komory a doporučovala, aby se zákon vztahoval i na asistenty poslanců, senátorů i prezidenta republiky,“ popisuje Šalomoun v rozhovoru pro e15. „Něco prosadila také Legislativní rada vlády, která se zaměřila na přestupkovou část. Původně byla maximální sankce milion korun, v těch nejhorších případech ale byla změněna na procenta z obratu.“