Už žádné drhnutí. Zapečenou špínu z trouby uvolní hrnec s vodou a citronovou šťávou

Zachraňte troubu před poškrábáním a své nehty před zničením. Trik, k němuž potřebujete jen citron, vodu a ocet, vám umožní odstranit připečené zbytky snadno a rychle.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Důkladný úklid kuchyně zahrnuje i neoblíbené čištění vnitřku trouby. Připečené zbytky jídel a mastné skvrny jdou zpravidla odstranit jen těžko, za pomoci silných čisticích prostředků a drátěnky, popřípadě drsné strany houbičky na nádobí. Kromě polámaných nehtů a bolavých kolen od dlouhého klečení riskujete i nenávratné poničení trouby. Řekněte proto této nepříjemné rutinně dost a naučte se vyčistit troubu snadno a rychle.

Účinné odmočení nečistot

Každý, kdo peče, ví, že trouba je z hlediska úklidu jedna z nejnáročnějších. Její vnitřek zpravidla nestačí otřít navlhčeným hadříkem z mikrovlákna. Abyste se vyvarovali hodinového drhnutí připálenin a zapečených nečistot, troubu si před čištěním chytře připravte. Budete k tomu potřebovat hluboký plech (ale postačí vám i pekáč nebo pánev vhodná do trouby), 250 ml vody, 125 ml octa a šťávu z jednoho citronu včetně dužiny.

Vodu, ocet i citronovou šťávu nalijte do připraveného plechu a promíchejte. Troubu předehřejte na 250 °C a vypněte. Do vyhřáté trouby vložte pekáč s připraveným roztokem, zavřete dvířka a nechte půl hodiny působit. Během této doby se všechny nečistoty vlivem vysoké teploty a vzniklé páry účinně odmočí. Ocet odstraní silně připečené zbytky a citron mastné fleky, jak potvrzuje i web Proženy. Jakmile trouba trochu vychladne, otřete ji měkkou houbičkou.

Odolné nečistoty likvidujte přes noc

Vlastníte-li dlouho nemytý spotřebič, je možné, že budete muset výše uvedený postup zopakovat. Kdyby zbytky nepovolily ani napodruhé, zkuste je nechat pomocí speciální pasty odmočit přes noc, jak radí i web TheSpruce. Na výrobu pasty si připravte hrnek s trochou teplé vody, do kterého nasypte jedlou sodu. Směs míchejte tak dlouho, dokud nezíská pastovitou konzistenci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Stejný trik můžete použít i pro dokonalé vyčištění mikrovlnky.

Troubu následně předehřejte na 150 °C a vypněte. Pomocí starého kartáčku naneste čisticí pastu na připečené zbytky a celé nechte působit alespoň 8 hodin. Po uplynutí potřebné doby troubu otevřete a její vnitřek vystříkejte octem. Jedlá soda a ocet spolu začnou reagovat za vzniku pěny, která uvolní zapečené nečistoty. Troubu následně omyjte čistou vodou.

Jak často čistíte troubu – po každém použití, nebo jednou začas?

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Zobrazit další články