Na pěstování hortenzií si letos jen tak někdo netroufne. Hrozí pokuta 30 000 Kč

Pokud se letos chystáte pěstovat hortenzie, buďte při tom opatrní a rozhodně je nezkoušejte prodávat. Mohli byste schytat tučnou pokutu.

i Zdroj fotografie: Gzen92 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ačkoli je pěstování hortenzií na území České republiky zcela legální, pokud tak činíte za účelem jejich prodeje, můžete se dostat do velkých problémů. Jedná se totiž o přestupek, který může být řešen soudním řízením, a pokud budete shledáni vinnými, budete muset podle serveru CeskeStavby zaplatit nemalou pokutu. Pokud je však chcete využít pouze pro dekoraci své domácnosti, pak je vše v pořádku a nic vám v tom nebrání. 

Za prodej vám hrozí velká pokuta 

Hortenzie jsou krásné keře, které dokáží obohatit každou zahradu či venkovní terasu. Jejich pěstování je navíc velmi snadné a udělat si z nich můžete také řízky. Díky tomu je můžete zasadit naprosto kdekoli a také rozdat svým příbuzným či blízkým přátelům jako dar. Pokud byste se však rozhodli, že na nich začnete vydělávat a nabídnete je k zakoupení na internetu nebo veřejném trhu, mohli byste se dostat do problémů a schytat nemalou pokutu.

Jakmile budete při takové činnosti přichyceni, může vás to stát až 30 000 Kč a dlouhé soudní řízení. Důvodem je především skutečnost, že většina pěstitelů, kteří hortenzie šlechtí, mají výhradní právo na prodej jejich řízků. Vy se tedy v takovém případě dopouštíte porušování vlastnického práva a žalobce má nárok na peněžní úhradu. Jak také uvádí server Pěstujeme, pokuta vám může být udělena, i pokud byste se řízky snažili vyvážet z Česka. 

Hortenzie bílá iZdroj: Pixabay
Prodej řízků hortenzie je trestán vysokými pokutami.

Pěstování hortenzií zvládne naprosto každý 

Samotná příprava řízků hortenzie je velmi jednoduchá a můžete se do ní vrhnout i během zimního období. Právě tehdy mají dostatek času na zakořenění, přičemž udělat se jich vyplatí více (často se totiž stává, že se některé nechytí). O celém postupu a jak ho provést jsme na webu adbz informovali již dříve. Stačí si vyhradit chvíli času a vrhnout se do práce. 

Jaké máte zkušenosti s pěstováním hortenzií vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články