Kdo správně nevyhazuje odpadky do popelnice, ten slízne pokutu 50 000 Kč. Denně ji riskují miliony Čechů

Odkládat nepotřebný odpad vedle kontejnerů vás může vyjít draho. Města začínají takovéto počínaní Čechů pokutovat, přičemž pokuty mohou dosáhnout až 50 000 Kč.

i Zdroj fotografie: Tadeáš Bednarz / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Častým nešvarem ve městech jsou odpadky volně pohozené vedle kontejnerů. Jakmile jsou kontejnery přeplněné, většina občanů potřebu zlikvidovat nepotřebný odpad vyřeší tak, že dané věci jednoduše odloží vedle. Za takové počínání ale hrozí desetitisícové pokuty.

Nekázeň občanů se musí řešit

Asi každý z nás už někdy zažil situaci, že šel vyhodit odpadky do kontejneru a zjistil, že kontejner doslova praská ve švech. Buďme k sobě upřímní – v takovou chvíli většinu z nás napadne, že pytel s odpadky nebo kus nábytku postaví vedle kontejneru. Právě tímto způsobem si totiž počíná drtivá většina občanů, a proto se stává, že se vedle kontejnerů často kupí hromady nepoužitých věcí.

Popelnice na tříděný odpad iZdroj fotografie: Uživatel ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA

Města se rozhodla udělovat za takové chování vysoké pokuty, které mohou dosáhnout částky až 50 000 Kč. Ruku na srdce – pokud jste už někdy vedle kontejneru položili starý koberec, sedačku, nefunkční pračku a podobně, pokuty v řádech desetitisíců korun riskujete i vy. Nábytek patří do sběrného dvora. Podle Pražského deníku popeláři nemají povinnost pohozené předměty odvážet.

Chcete riskovat vysokou pokutu?

Bezohlednost některých lidí logicky vytáčí řádné občany. Na situaci s odkládáním využitých předmětů vedle kontejneru a popelnic si deníku Metro postěžoval i čtenář Martin.

„Není to poprvé, co někdo z místních musel po někom něco u popelnic uklízet. Nedávno šlo třeba o bojler, který tu někdo nechal. Ani sedačku ale neodvezli a jen ji šoupli blíž k chodníku. To nemají povinnost vyvézt vše kolem?“.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Je na uvážení každého z nás, jestli nám pohodlnost opravdu stojí za to, abychom riskovali vysoké pokuty. Pokud potřebujete vyhodit nadměrný odpad (ať už půjde o starý nábytek, stavební suť a podobně), je podle webu Průmyslová ekologie daleko rozumnější objednat si svoz nadměrného odpadu nebo vysloužilé elektroniky, což vás vyjde na pár stovek. Pokud budete přistiženi při činu, můžete vyfasovat pokutu až 50 000 Kč.

Ke kontejnerům jsou umisťovány kamery

Co si budeme nalhávat – pokud se rozhodneme vyhodit ke kontejneru starý nábytek nebo cokoliv nadměrnějšího, počínáme si tak s přesvědčením, že nás u toho přece nikdo neuvidí, a nemůže se nám tak nic stát.

„U nás před domem se odpadky nejčastěji nashromáždí přes noc,“ popisuje situaci Martina P. z Kladna. „Lidi spoléhají na to, že páchat tuhle bezohlednost pod rouškou noci je bezpečné, protože je u toho nikdo nevidí.“

I proti takovému počínání se už některá města rozhodla zasáhnout. Město Prostějov i mnohá další města začala ke kontejneru umisťovat veřejné kamery. Městský kamerový systém tak využívají k monitorování těchto míst a u kontejnerů se navíc začínají objevovat i výstražné cedule s nápisem PROSTOR MONITOROVÁN KAMERAMI MĚSTSKÉ POLICIE. NEODKLÁDEJTE ODPAD VEDLE KONTEJNERŮ.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články