Menu
Přihlásit se

Předseda strany Libor Vondráček, šéf Svobodných v Moravskoslezském kraji Matěj Gregor nebo bývalý prezidentský kandidát Karel Diviš. To jsou jen některá jména, která se budou ucházet o hlasy voličů v červnových volbách do Evropského parlamentu. Do podzimních senátních voleb bude za stranu kandidovat ekonomka Markéta Šichtařová.

Richard Šedý
Publikováno 27/03/2024
Doba čtení 2 min.
Tisková konference Svobodných k představení kandidátky do evropských voleb, 26. března 2024, Praha. Zleva dirigent a symfonický skladatel Varhan Orchestrovič Bauer, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, ekonomka a kandidátka pro senátní volby Markéta Šichtařová, předseda strany Libor Vondráček a ekonom, matematik a expert strany pro digitalizaci Karel Diviš. Foto: ČTK / Šimánek Vít

Hlavními tezemi Svobodných pro eurovolby jsou podpora a rozvoj jaderné energetiky, pokračování spalovacích motorů či zmírnění regulace emisí. Strana odmítá přechod české měny na euro, zachovat chce v rozhodování EU „právo veta“. Její kandidáti budou podle prohlášení podporovat důslednějších ochranu hranic před migrací, současně odmítají vznik „evropské armády“. 

Libor Vondráček, který je lídrem kandidátky a předsedou strany, komunikuje pilíř týkající se ochrany naší měny, nezávislosti ekonomiky a suverenity v otázce zachování hotovosti a práva veta v EU. “Největším ohrožením pro tento pilíř je Petr Fiala, jenž dříve podporoval zachování české koruny, ale nyní připouští její zánik. V europarlamentu bez reakce poslouchal výzvy ke zrušení práva veta pro malé členské státy, což ohrožuje nejen naši měnu, ale i zbytky naší suverenity,” uvedl Vondráček.

Zastavte zelené experimenty

Matěj Gregor, který má na starosti pilíř týkající se bezpečnosti, zrušení migračních kvót, dotování aktivistů a užívání Frontexu k zajištění vnější hranice Schengenu říká: “Největším bezpečnostním rizikem z hlediska nelegální migrace je ministr Vít Rakušan, který migrační pakt podpořil. Za naše peníze vylepuje plakáty tvrdící, že tento pakt neobsahuje kvóty, avšak realita je opačná. Pro zachování bezpečné ČR je nutné jeho zastavení.”

Karel Diviš se zabývá pilířem týkajícím se zastavení zelených experimentů a záchrany českého průmyslu, který je ohrožen nezodpovědnou energetickou politikou. “Hlavním viníkem drtivých dopadů zelené unijní politiky je Andrej Babiš, který, ač se slovně staví proti Green Dealu, ve skutečnosti pro něj zvedl ruku a nevyjednal výjimku pro provoz uhelných elektráren, jako to učinili Němci a Poláci. Obavy z nedostatku elektřiny jsou oprávněné,” řekl Diviš.

Kromě Vondráčka, Gregora a Diviše jsou na kandidátce Svobodných i další známé osobnosti, jako Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, Van Sang Tran, zástupce vietnamské komunity a Varhan Orchestrovič Bauer, hudební skladatel. Nejmladším kandidátem je sportovec a student David Lavička ve věku 21 let a nejstarším je jaderný fyzik Jiří Strachota, kterému je 77 let.

Šichtařová chce do Senátu

V podzimních senátních volbách se v Praze 4 o přízeň voličů bude ucházet také Markéta Šichtařová, jedna z nejznámějších českých ekonomek a garantka ekonomického programu Svobodných. Ten mimo jiné počítá se zrušením Green Dealu, dotací a návratem ke konkurenceschopnému tržnímu prostředí. Kandidovat se rozhodl i Michal Janda v senátním obvodě č.59 – Brno-město.

„Evropa dnes jako celek uvadá, česká ekonomika neprosperuje. Nenajdeme skupinu, která by byla s aktuálním ekonomickým vývojem v Česku spokojena. Frustrace ve společnosti roste. A to znamená, že ekonomika nečelí jen několika málo chybám, ale prochází systémovým selháváním,“ píše Šichtařová ve svém ekonomickém programu.

Příčinou selhávání je podle ní fakt, že dosud nebyla politickou reprezentací správně stanovena a formulována diagnóza, bez čehož nelze účinně léčit. „Správné pojmenování diagnózy zní: Česká ekonomika je poškozena levicově progresivistickou ideologií označovanou jako ESG, jejímž nejviditelnějším projevem je Green Deal,“ píše ekonomka.

„Dalšími, méně viditelnými, ale srovnatelně ničivými projevy téhož, jsou například rostoucí regulace, přerozdělování majetku skrze dotace, genderová ideologie nebo woke politika firem, které místo toho, aby si hleděly prodeje zboží a služeb, se snaží progresivisticky vychovávat své zákazníky,“ uzavírá Markéta Šichtařová.

Čtěte také:
Lidé se bojí ztráty národní suverenity, řekl v debatě o euru Gregor. Od Jílkové to schytal
Euro není žádný VIP klub, říká Markéta Šichtařová

Komentáře (23)

  1. Pár poznámek ke zdejší diskuzi:

    1/ Svobodní nejsou stranou vůdcovského typu jako většina ostatních. Nejsou „one man show“ projektem na jedno použití, ani podnikatelským projektem ale bytostně demokratickou stranou s patnáctiletou historií a zcela jasnou ideologií.
    2/ U Svobodných opravdu nejde „o koryta“. Každý kariérista má na výběr mnoho jiných stran, kde se k tomu vysněnému „korytu“ dostane daleko rychleji a jednodušeji než u Svobodných.
    3/ Pokud se budeme pořád obávat propadlých hlasů, tak se nikdy nic nikam nepohne. Sázka na černého koně občas vyjde.

  2. Bohužel, ego vítězí,a neschopnost vytvořit jednotnou koalici proti vládní koalici se opět projeví.

Napsat komentář