Zrušit! Okamura brojí proti koncesionářským poplatkům

politika

Předseda SPD Tomio Okamura se znovu opřel do koncesionářských poplatků, které by se měly zvyšovat. To ale není vše. Na mušku si vzal i celou Českou televizi i rozhlas, které podle něj neplní řádně svoji funkci.

Zrušit! Okamura brojí proti koncesionářským poplatkům
Tomio Okamura, předseda SPD
27. března 2024 - 06:30
„Vláda navrhuje razantní zvýšení koncesionářských poplatků České televize a Českého rozhlasu a rozšiřování okruhu plátců. Hnutí SPD s tím nesouhlasí a prosazujeme zrušení poplatků.

Podle ministerstva kultury vedeného ministrem Martinem Baxou (ODS) se mají televizní a rozhlasové poplatky nejen razantně zvýšit, ale nově je mají platit i vlastníci všech zařízení umožňujících příjem vysílání veřejnoprávních médií, tedy i majitelé tzv. chytrých mobilních telefonů, tabletů nebo počítačů. Počet rozhlasových a televizních koncesionářů se má tímto způsobem zvýšit zhruba o dalších 230 tisíc! Největší firmy mají podle vládního návrhu na těchto poplatcích nově odvádět přes 20 tisíc korun měsíčně.



Jde o nepřijatelný návrh, se kterým hnutí SPD jednoznačně nesouhlasí. Česká televize nyní hospodaří s ročním rozpočtem v objemu 7,4 miliardy korun, v případě Českého rozhlasu jde o 2,3 miliardy korun. Česká televize a Český rozhlas navíc neplní svoje zákonné poslání, protože neposkytují objektivní informace a vyváženou publicistiku. Tyto instituce přitom nedobrovolně financují všichni občané a domácnosti ČR bez rozdílu. Takto enormní zvýšení rozpočtů České televize a Českého rozhlasu by přineslo i prohloubení nerovnováhy na mediálním trhu a další zvýhodnění veřejnoprávních médií.

Psali jsme:

V hnutí SPD zastáváme názor, že by se koncesionářské poplatky měly zcela zrušit a Česká televize a Český rozhlas by se měly transformovat na státní příspěvkové organizace se zákonem pevně stanoveným rozpočtem a s hospodařením podléhajícím kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu," uzavřel předseda SPD Tomio Okamura svůj příspěvek na facebooku.

(nov, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif