Film Hrozba smrti přináší akční oldschool podívanou v současném hávu, McGregorovi byla role ušita na míru

Film Hrozba smrti přináší akční oldschool podívanou v současném hávu, McGregorovi byla role ušita na míru Conor McGregor ve filmu Roadhouse | zdroj: FOTO: Prime video / Laura Radford

Jak si vedl Conor McGregor ve své první filmové roli a stojí vůbec Hrozba smrti za zhlédnutí?

Film Hrozba smrti (v originále Roadhouse) v roce 1989 ukázal, že hříšný tanečník Patrik Swayze zvládne zahrát i akčního hrdinu. Zatímco u nás ale tohle béčko z vyhazovačského prostředí zůstalo zapomenuto, v USA se jedná o celkem kultovní záležitost. A tak není divu, že došlo na remake, o kterém se hodně mluvilo i díky tomu, že se tvůrcům povedlo angažovat hvězdného MMA bojovníka Conora McGregora.

Příběh letošní Hrozby smrti se od původní verze lehce liší a odehrává se na jiném místě, žádnou velkou originalitu ale nečekejte. Edward Dalton (Jake Gyllenhaal) býval dobrým zápasníkem, ale pak se něco pokazilo, a tak teď namísto v UFC bojuje v undergroundových zápasech bez rukavic. Moc mu to ale nevynáší, soupeři ho dobře znají a někteří proti němu odmítají bojovat. On zase nepochopitelně odmítá práci vyhazovače, která by mu týdně vynesla pět tisíc dolarů (zhruba 120 tisíc korun). Zjistíme o něm taky to, že je to tvrďák, co si i bodnou ránu ošetří sám za pomoci alkoholu a izolační pásky, přesto zvažuje sebevraždu. Duševní problémy dokážou zkrátka sejmout i ty největší drsňáky.

V poslední chvíli si to Dalton naštěstí rozmyslí, nasedne na autobus a vydá se do ostrovního městečka Glass Key, kde jsou jeho bojové schopnosti potřeba. Život místním mírumilovným obyvatelům tam totiž komplikuje skupina banditů, kteří jen namísto na koních přijíždějí na motorkách. Kdyby vás náhodou podoba s typickým westernovým narativem nenapadla, ve filmu jí pro jistotu několikrát explicitně zmíní.

Banda terorizující městečko, zejména motorest s nepříliš kreativním názvem Roadhouse, působí rázem spíš komicky. Stejně jako to, když Dalton dává rady mladému vyhazovači a výrazně tak zvýší jeho bojové schopnosti. Už trailer prozradil, že všechno změní příchod Knoxe (Conora McGregora), který bude pro bývalého MMA zápasníka rovnocenným soupeřem.

Knox působí jako karikatura, ať už tím, jak je postava napsána, nebo McGregorovým hereckým projevem. V podstatě ztvárnil sám sebe, jak jej známe z UFC, jen možná trochu víc tlačí na pilu. A taky pro roli nabral hodně svalů. První scéna s ním připomíná příchod Terminátora a působí tak neuvěřitelně jako postava samotná, dokáže ale vyloudit úsměv na rtech. V motorestu pak zase působí jako komiksový Joker, který s sebou přináší nakažlivou auru anarchie a chaosu. Rozhodně by mu ale slušela trošku plastičtější charakteristika, film se v tomhle aspektu soustředí takřka výhradně jen na Daltona, i tam ale šlo vytěžit víc.

Akční scény občas kazí až příliš okaté počítačové efekty a animace, možná je tedy nakonec lepší, že film nebyl uveden v kinech a putoval rovnou na platformu Amazon Prime Video. Rvačky jsou ale nasnímány celkem přehledně a minimálně v té finální je znát, že do choreografie nejspíš promluvil i sám McGregor. Žádný naturalismus ale nečekejte, pořád jde o filmový souboj, který má svá specifika.

Pokud rezignujete na zpochybňování místy nepříliš zdařilého scénáře, můžete se těšit na dvě hodiny oddechové zábavy. Podobný příběh o osamoceném hrdinovi čelícímu přesile zloduchů jsme už v různých variacích viděli mnohokrát. Hrozba smrti mnoho nového nepřináší, je to zkrátka oldschoolový akčňák zabalený v novém hávu. Sázka na Conora McGregora se producentům vyplatila, protože k obrazovkám určitě přiláká spoustu MMA fanoušků a pomůže film vypromovat. Někteří recenzenti ho pochválili a on už mluví o tom, že by si příště mohl zahrát hlavní roli, nebýt mu ale Knox napsaný přímo na míru, s největší pravděpodobností by to dobře nedopadlo. I takhle totiž může pro někoho působit až příliš nepřirozeně, obzvlášť pokud ho nikdy neviděl řádit na tiskovkách před zápasy.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články