Barvy ve fotografii: Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě

Barvy ve fotografii Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě

Těžko bychom hledali barvu s pozitivnějším vyzněním, než je zelená. Zelenou hojně využíváme při zařizování našeho bydlení a zelená dokonce hraje jednu z nejdůležitějších rolí při plánování celých měst. A tím to nekončí. Kvůli pohledům do nekonečné zeleně jsme schopni opouštět komfort našich měst a šlapat ve větru a dešti do vysokých kopců. Lidé se zkrátka zelenou obklopují, ať už vědomě, či nevědomě, často a rádi.

Anglický výraz pro zelenou barvu je „green“. Toto slovo je odvozeno ze staroanglického slova „grene“ a má společný základ s dalšími slovy jako „grow“ a „grass“, která se překládají jako „růst“ a „tráva“. Zelená barva je tedy v našem podvědomí hluboce spjata s přírodou, zejména s její klidnou, regenerační a životodárnou funkcí. Pojďme se blíže podívat na to, jak tyto pozitivní atributy využít ve fotografické praxi.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, strom
© Ondrej Čechvala
Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, kapradí
© Ondrej Čechvala

Psychologie zelené barvy

Zelená barva je již od starověku spojována s růstem, plodností a přírodou jako takovou. V Egyptě byla úroda zobrazována zelenými hieroglyfy a připisována bohu Osirisovi, který byl spojován kromě smrti, také se znovuzrozením. U Římanů byla zase tahle barva spojována s Venuší, bohyní plodnosti. V muslimských kulturách je zelená barvou proroka Mohameda. 

Zelená je napříč kulturami vnímána velmi pozitivně, a v tom také spočívá důvod její oblíbenosti.

Pozitivními sílami přírody ale výčet našich podvědomých asociací se zelenou zdaleka nekončí. Zejména v posledních dvou stoletích se její význam začal mírně měnit. Od roku 1861, kdy americká vláda začala tisknout první dolary, je zelená spojována s barvou peněz. Zelená je také barvou digitálního světa

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, krajina
© Ondrej Čechvala. Pohled do krajiny od nepaměti v člověku vyvolává pocit klidu a smíření. 

První počítače zobrazovaly text v zelené barvě, což se později hojně projevilo i v sci-fi popkultuře. V tomto ohledu je zelená asi nejvíce spojena s filmem Matrix.

Vnímání zelené je také silně ovlivněno jejím odstínem. Zatímco tmavší a pastelové tóny zelené vyvolávají výše zmíněný pocit klidu a pohody, křiklavá zelená může evokovat přebytek energie, nebo dokonce toxicitu.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, toxicita, interiér
© Ondrej Čechvala. V tomto kontextu je zelená barva znepokojující. Podivné, nepřirozené zelené světlo vycházející z horních pater budovy může evokovat například pokusy v laboratoři.  

Užití zelené barvy v marketingu a designu

Není náhodou, že na mnoha fotografiích s tématem interiérového designu najdete jako dekoraci zelená jablka nebo limetky. Zelené prvky neodvádějí pozornost od hlavního tématu a zároveň dodávají snímku pocit svěžesti a zdravosti.

Pokud fotíte produkty, které jsou spojeny s přírodou, zdravým životním stylem a ekologickým přesahem, zelená barva vám pomůže tyto aspekty zdůraznit. Začleněním zelené barvy můžete také vyjádřit touhu po neustálém pokroku, po něčem dynamickém, živém a neustále se měnícím. Podobně tuto barvu používají technologické společnosti, například Acer a Android.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, produkt, teniska
© Ondrej Čechvala
Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, produkt, tenisky
© Ondrej Čechvala

Při produktovkách spojených s aktivním pohybem zelená funguje skvěle. V tomto případě byl odstín zelené posunut výrazně k žluté.

Zelená barva v umění

Středověk a renesance navázaly na starověké používání zelené barvy a přidaly asociace s bohatstvím a vyšším společenským postavením. Zelenou nosili obchodníci, bankéři a šlechtici, jak můžeme vidět například na slavném obraze Mony Lisy nebo manželů Arnolfiniových od Jana Van Eycka.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, obraz, Svatba manželů Arnolfiniových. Jan Van Eyck (1434)
Svatba manželů Arnolfiniových. Jan Van Eyck (1434)

Asi největší boom zažila zelená s nástupem impresionistického hnutí. Impresionisté a později i další navazující hnutí našli v barvách úplně nové pole pro experimentování. Pocity a emoce stavěli nad realističnost zobrazení a pro mnohé se stalo oblíbenou praxí malovat krajiny rychle a bezprostředně, snažit se zachytit prchavost okamžiku ve změti barev a tahů štětcem.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, obraz, Zelené pšeničné pole s cypřišem. Vincent Van Gogh (1889)
Zelené pšeničné pole s cypřišem. Vincent Van Gogh (1889)

Jaké barvy se hodí k zelené?

Komplementární barvou k zelené je červená. Společně vytvářejí na fotografii zajímavou dynamiku a jsou oblíbenou kombinací například v barevné pouliční fotografii nebo architektuře.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, v kombinaci s červenou, auto
© Ondrej Čechvala
Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, v kombinaci s červenou. červené dveře u domu
© Ondrej Čechvala

Skvěle funguje také trojkombinace zelené, oranžové a fialové. Tyto barvy jsou na barevném kole naproti sobě a tvoří trojúhelník. Vyvolávají temnější asociace a v Americe jsou spojovány například s oslavami Halloweenu.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, halloween,
© Ondrej Čechvala

Zelená je sekundární barva a je kombinací žluté a modré, tedy teplé a studené barvy

Tento aspekt poskytuje široký prostor pro kreativitu. Při postprocesu, přidáním selektivní sytosti žluté se zelená rozjasní, zatímco přidáním sytosti modré se zelená ztlumí. S touto dynamikou pracujte podle toho, co chcete fotografií vyjádřit.

Vše, co potřebujete vědět o zelené barvě, modrá
© Ondrej Čechvala

V našem seriálu si postupně představíme všechny základní barvy a projdeme si každý jejich aspekt od historie až po psychologii.

Přečtěte si zajímavosti o bíléčerné barvě nejen z oblasti fotografie.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorOndrej Čechvala

Fotka mě baví i živí. Buď mě potkáte s foťákem na svatbě, nebo se toulat někde po světe. Od polárního kruhu až po rovník. Domov mám všude, kde najdu člověka s úsměvem. Rád pak sbírám příběhy lidí a míst, které skládám do dlouhodobějších sérií. Něco z toho najdete na mých stránkách.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *