V sociálních službách není možné plánovat, zvýšení platu slibujeme naslepo, říká oceněná manažerka

Video placeholde

Celkem pět žen letos převzalo Národní cenu za práci v sociálních službách, kterou uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb.V kategorii manažerka roku ocenění získala Irena Opočenská, ředitelka Diakonie v Litoměřicích, která byla hostem v dalším díle e15 Castu. 

„Práce v sociálních službách je hodně srdcovka, shánění platů je obecně v neziskových organizacích velký problém. Sociální pracovník s vysokou školou si vydělá už 37 tisíc hrubého, ale mnoho pečovatelů nemá hrubou mzdu ani třicet tisíc,“ říká Irena Opočenská, která řídí v Diakonii 200 lidí. 

V sociálních službách pracuje v Česku přibližně 114 tisíc lidí. Kapacity zařízení nestačí a do budoucna se stárnutím populace to bude ještě horší. Podle Opočenské by mohlo být řešením posílení systému práce terénních pracovníků, tedy, že pečovatelé budou za lidmi docházet k nim domů. 

Cílem ceny je zvyšování prestiže a společenského uznání profesí sociálních služeb. Záštitu nad oceněním převzala Eva Pavlová, manželka prezidenta ČR a Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Jak se pracuje v oboru sociálních služeb a s jakými největšími problémy se potýká? To jsou témata, která probrala Veronika Jonášová s Irenou Opočenskou v tomto díle e15 Castu