Inspirace

Netradiční zdobení vajíček? Vyzkoušejte letos jiné techniky

Od   | 

Letošní Velikonoce jsou za dveřmi a většina žen už přemýšlí, jakou technikou letos ozdobí vajíčka. Ta barvená namáčením nebo louhováním v cibulových slupkách jsou klasika, takže co to zkusit letos trochu jinak? Překvapíte jimi koledníky, uděláte si pěknou velikonoční výzdobu a navíc zabavíte i děti.

K nabarvení můžete používat i laky na nehty. Zdroj: Pexels

 

 

 Batikovaná vajíčka

Potřebovat budete vajíčka natvrdo, potravinářské gelové barvy, papírové utěrky a gumičky. Uvařené vajíčko jednoduše zabalíte do papírové utěrky a upevníte gumičkou. Poté libovolně nanášíte gelové barvy buď různé, nebo jednobarevné. Barvy na utěrce postříkáte vodou z rozprašovače tak, aby se na vajíčku rozpily a vytvořily batikovaný efekt. Vajíčko stále necháme v papírové, nabarvené utěrce, položíme na talíř nebo tác a necháme ideálně úplně zaschnout. Poté vajíčka opatrně vyjmeme z utěrky a je hotovo.

Batikovaná vajíčka jsou krásná a jednoduchá. Zdroj: Pixabay

Barvení octem a jedlou sodou

Možná se tato metoda může zdát trochu zvláštní, ale výsledek vás překvapí. K ruce si vezmeme několik malých mističek a dáme se do práce. Do každé mističky nasypeme asi jednu lžičku sody a k tomu přidáme několik kapek potravinářského barviva – opět můžeme udělat vajíčko jednobarevné, nebo duhové. Jedlou sodu s barvivem promícháme a prsty nebo štětcem pokreslíme uvařené vajíčko touto směsí. Poté vajíčko umístíme do mističky a zalijeme trochou octa. Chemický proces vytvoří nádherný, pastelový efekt. Vajíčko stačí už jen opatrně usušit a ozdobit sváteční stůl.

Octem a sodou docílíte pastelových barev. Zdroj: Pixabay

 

 

Barvení pomocí rýže

Barvit vajíčka lze i rýží. Do igelitového sáčku nasypeme cca 3 polévkové lžíce rýže, přidáme trochu práškové nebo gelové potravinářské barvy a lžičku octa. Pytlík s barvou a octem v ruce promněte a vložte uvařené vajíčko. Jemně vajíčkem v rýži pohybujte tak, aby se pomocí zrníček obarvilo ze všech stran. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, vajíčko opatrně ze sáčku vyjměte, položte na talíř a nechte uschnout. 

 

 

Ubrousková metoda

Děti bude bavit ubrousková technika, kterou lze vytvořit zajímavá, velikonoční vajíčka. Vystačíte si s ubrouskem s velikonočním motivem, uvařenými vejci a tekutým lepidlem. Na uvařená vajíčka naneseme přiměřeně tekutého lepidla a pomalu je oblepíme vystřiženým ubrouskem s motivem. Necháme zaschnout a nakonec můžeme přetřít bezbarvým lakem, aby se ubrousek na vajíčku zafixoval.

Stejně tak můžete využít i zdobný provázek, úzkou stuhu nebo tenkou bavlnku. Lepidlo naneseme na vajíčko a opatrně namotáváme stuhu.

Ubrousková metoda bude bavit i děti. Zdroj: Canstockphoto

Vajíčka s třpytkami

Tato metoda je opět ideální pro děti, které bude bavit. K ruce si vezměte libovolné třpytky a tuhé lepidlo, které naneseme na vajíčko. Následně vajíčko obalíme v barevných třpytkách. Vajíčko lze ozdobit celé, nebo jen z části, je to pouze na vás.

Zdobení fixem

Metoda zdobení fixem zaujme nejen malé, ale i dospělé, protože se zde opravdu fantazii meze nekladou. Přírodní, nebo již nabarvené uvařené vajíčko libovolně pokreslíme lihovým fixem. Vytvářet můžeme zajímavé obličeje a grimasy, ale také nejrůznější další motivy. Hotová vajíčka můžete ozdobit nejrůznějšími samolepkami, kvítím nebo trávou.

Malovat můžete na vajíčka i fixami. Vhodné jsou například fixy Pilot Pintor. Zdroj: HomeInCube

 

Zdroj: Kreativní techniky, Úklidproklid, Pilot

Fotogalerie:

 

Jak správně navrhnout osvětlení do dětského pokoje

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login