“Víte, život občas přinese nějaká překvapení a jedno se nedávno týkalo i mě. Šušká se, že jsem měl našlápnuto do hereckého důchodu, ale protože o tom nechtěli v Divadle na Vinohradech slyšet, nabídli mi vylepšenou smlouvu a hlavní roli. Mohu vás však popravdě ubezpečit, že nic takového se nestalo, k žádným změnám nedošlo a multimilionář opravdu nejsem. Je ovšem fakt, že jsem uvažoval, že v dohledné době uvolním místo mladším,” prozradil Satoranský pro Kafe.cz nedávno.

“Ale jsem hodně moc rád a vážím si toho, že mě podrželi herečtí kolegové a tedy i kamarádi, kteří jsou mé krevní skupiny, že mě zviklali v téhle myšlence a jedu dál. Je mi prostě v téhle společnosti lidí hodně dobře, nemíním ji hned tak opustit,“ s úsměvem se pro Kafe.cz svěřil herec.

Přestože by si již dávno mohl užívat důchodu a podzim života prožít klidněji, než na divadelním jevišti, Jaroslava Satoranského tato možnost vůbec neláká. Naopak si užívá, že má stále co dělat a každý den mu přinese nové zážitky.

Přátelé a rodina jsou mu oporou

“Já bych nemohl zabouchnout za sebou dveře a věnovat se nicnedělání a zírání do prázdna. Víte, hodně moc mi chybí moje žena, která mi před třemi lety odešla. Pořád ji doma vidím a cítím ji, žije ve mně a nebráním se vzpomínkám. Občas mne přepadne smutek, ale mám fajn rodinu, a jak jsem zmínil i partu přátel, kteří jsou mi oporou, takže ne, doma se nezavírám a rozhodně s ničím nekončím a tu penzi odkládám na někdy jindy,“ vysvětlil sympatický umělec vesele. 

S milovanou Libuší strávil ve spokojeném manželství více než padesát let. Jejich cesty ale rozdělila vážná nemoc, Satoranského životní láska totiž onemocněla rakovinou. Absolvovala sice operaci, nakonec ale onemocnění přesto podlehla. 

“Mohl jsem být s manželkou až do konce, nebyla sama. V den, kdy nás opustila, byla se mnou i dcera s manželem,” zavzpomínal na těžké chvíle umělec pro deník Blesk.

Tragicky přišel také o letitou kamarádku

Není to ovšem jediná ztráta blízké osoby, se kterou se v životě musel vyrovnat. Podobný osud totiž stihl také jeho kamarádku a hereckou kolegyni Hanu Maciuchovou. 

Společně si před lety zahráli v oblíbeném večerníčku Krkonošské pohádky, kde ztvárnili zamilovaný pár Kubu a Anče. Poté spolu více než čtrnáct let hráli ve Vinohradském divadle. 

Nedlouho před smrtí ho Hana Maciuchová pozvala na návštěvu, aby si společně zopakovali texty poté, co činnost divadel přerušila pandemie koronaviru. Právě tehdy se mu svěřila, že se jí vrátila rakovina. 

Rozloučit se s Ančetem nestihl

“Řekla mi, že chodí na chemoterapie, ale netušil jsem, jak vážné to je,” vysvětlil Satoranský s tím, že pro něj vůbec nebylo jednoduché tu zprávu přijmout. Přišla totiž pouhý rok poté, co nemoci podlehla jeho manželka. 

Na rozdíl od své paní se s dlouholetou kamarádkou rozloučit nemohl. Poslední měsíce před smrtí totiž strávila na rodné Moravě, kde byla také hospitalizována v olomoucké nemocnici. 

Ke konci již byla tak slabá, že nedokázala ani telefonovat nebo psát smsky. “Zpráva, že zemřela, mi vyrazila dech. Nemohl jsem vůbec mluvit,” uvedl Jaroslav Satoranský v pořadu Face2Face.

Související články