Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Počasí, jaké nepamatujeme. Teploty budou atakovat rekordy, tvrdí meteorologové

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí, jaké nepamatujeme. Teploty budou atakovat rekordy, tvrdí meteorologové

Andrea Malá

27. března 2024 8:38

Počasí, ilustrační fotografie.

Jarní počasí nás má překvapit příjemným způsobem, protože teploty budou během blížících se Velikonoc nadprůměrné. Mohly by dokonce atakovat březnové rekordy. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Meteorologové předpokládají, že období do 21. dubna bude teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné či lehce nadprůměrné. Přispějí k tomu velmi teplé Velikonoce, které začínají už pozítří.

"O víkendu maximální teploty překonají na většině území 20 °C a ojediněle mohou vystoupit na letních 25 °C, současně tak budou s velkou pravděpodobnostní atakovány historicky nejvyšší změřená březnová maxima," píše se ve výhledu. 

Na začátku dubna se průměrné teploty přechodně vrátí k průměru. Podle meteorologů je však velmi pravděpodobné, že v následujícím období dvou týdnů bude opět pokračovat trend nadprůměrně teplého počasí.

Srážky se po chudším období z přelomu února a března dostaly v uplynulých dvou týdnech do normálu a v podobném trendu by měly pokračovat i v následujících dvou týdnech. "Ve 3. předpovědním, tedy 2. dubnovém týdnu je v předpovědi zřetelná velká nejistota v celkové sumě srážek, pravděpodobně spojená se synoptickou přestavbou, nicméně v posledním týdnu je opět jistější, že bude opět srážkově spíše bohatší," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy