Jak je to s nájemním bydlením v ČR?

V roce 2021 se v České republice podle posledního sčítání pronajímalo 900 tisíc bytů. V nájmu žije asi pětina samostatně hospodařících domácností.

Zhruba polovina nájemníků (46 %) v České republice má nájemní smlouvu na méně než dva roky, přibližně stejný podíl (45 %) ji má uzavřenu na dobu neurčitou. Vyplývá to z reprezentativních šetření mezi nájemníky a pronajímateli, které si nechalo vypracovat Ministerstvo pro místní rozvoj. Krátkodobé nájmy se podle nich týkají hlavně mladých lidí s nižšími příjmy, kteří žijí ve velkých městech.

Nájemní smlouvu kratší než jeden rok uvedlo v šetření agentury MEDIAN téměř 20 % nájemníků. Více než 26 % dotazovaných má smlouvu v délce jednoho až dvou let. Skoro 45 % respondentů má nájemní vztah na neurčito. Jako preferovanou délku smlouvy uvedlo dva roky a méně 71 % pronajímatelů.

„Obě strany nájemního vztahu si v šetřeních shodně stěžují na nejistotu – u nájemníků ji vyvolávají opakující se krátkodobé smlouvy, mezi pronajímateli je zase rozšířená obava z neplatičů a neúměrné délky vyklizení. Pokud se má nájemní bydlení stát dlouhodobou, stabilní alternativou, je třeba začít otevřeně mluvit o tom, jak tyto obavy zmírnit,“ okomentoval výsledky šetření místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Výrazně vyšší podíl smluv na delší dobu nebo neurčito se vyskytuje ve věkové kategorii 45 a více let. Podle autorů je to dáno především historicky – před rokem 1989 smlouvy na neurčito zcela převládaly a teprve poté začali pronajímatelé dávat přednost těm krátkodobým.

Téměř 62 % dotazovaných nájemníků se smlouvou na méně než dva roky by si ji přálo na delší dobu nebo na neurčito. V případě nájemníků se smlouvou do jednoho roku je to skoro 65 %. Lidé s krátkodobými smlouvami obecně vyjadřovali nejnižší míru spokojenosti s bydlením.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst zde.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.