Dům hoří, dům plápolá, pan Rajchl se češe

Milan Daniel se ve své poznámce ještě jednou vrací k sobotní demonstraci organizované na Václavském náměstí stranou PRO.

Podle lednového průzkumu agentury STEM bylo 69 procent dotázaných toho názoru, že Česko by mělo usilovat o rychlé ukončení války na Ukrajině, i za cenu ztráty některých ukrajinských území. Mnoho účastníků sobotní demonstrace to potvrdilo protiválečnými transparenty a hesly. Jsem si jist, že řadu z nich dokonce možnost svůj postoj k válce vyjádřit veřejně dovedla na Václavák určitěji, než samotná propagace akce.

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl ve svém vysílání na FB den poté vyjádřil uspokojení z toho, že oficiální média o akci referovala věcně, přiznal menší než očekávanou účast, postěžoval si na Svobodné a současně se neopomněl vymezit vůči současným komunistům.

To jsou podle něho ti, kteří perzekuovali jeho rodiče, za nichž hrozilo, že on nebude moci studovat, ti, kteří stříleli lidi na hranicích, popravovali české vlastence, sebrali lidem všechen majetek a mnoho dalšího.

Rajchl je podle svých slov ochoten spolupracovat se všemi, s výjimkou těchto komunistů.

Zřejmě nepostřehl, že dnešní komunisté jsou jiní. Jejich předsedkyně je ročník 1981. Po desetiletích vlády svých předchůdců zažili pád, z něhož pořádně vstali jen ti s ideály.

Ztratil jsem za jejich předchůdců dva a půl roku života na Borech, byv ztrestán za „podvracení republiky“. Mohl bych tak mít tisíc důvodů k tomu, komunisty nenávidět. Ale ty, kteří se dokázali otřepat z toho neblahého co zdědili, ty, kteří dnes stojí nejen proti aroganci současné moci ale zejména proti hrozící válce, respektuji a mají moji – byť podmíněnou – podporu.

Větší než kdo jiný, protože se s tím špatným ve svých genech museli poprat. A dokázali to.

Můžeme mít vějíř názorů na to jak hasit požár, který dům naší země zvolna likviduje. Pro to, abychom to zvládli, je nutné napnout všechny síly. Zprava doleva. Nenechávat se formovat propagandou a myslet.

Jestliže přitom budeme hasiče kádrovat, můžeme se dočkat jen spáleniště.

P. S. Titulek je parafrází dávné písně dvojice Vodňanský – Skoumal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.