Krev není voda! Čím si ji možná nevědomky ničíte?

Naši krev neohrožuje jen její ztráta, ale mnohem častěji také nevhodný způsob života. Jakými návyky si krev ničíme?

Nikdo z nás se neobejde bez temně rudé tekutiny neúnavně proudící celým tělem. Přenáší kyslík, živiny a hormony do všech buněk.

Významně se podílí na odstraňování odpadních produktů z organismu a pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Všichni instinktivně víme, že když tělo opustí krev, opustí jej i život. Ne nadarmo se při pohledu na krev necítíme dobře – jde o reflexivní reakci, protože podvědomě máme pohled na krev spojený s ohrožením.

Ve skutečnosti existuje mnoho faktorů, které mohou ničit krev. Některé z nich jsou mimo naši kontrolu, jako je genetika a věk. Jiné faktory jsou ale způsobeny naším životním stylem a můžeme je proto ovlivnit. Které z nich to jsou? A jakým mechanismem na krev negativně působí?

Kouření

Kouření ničí krev hned několika způsoby. Tabákový kouř obsahuje více než 7 000 chemikálií, z nichž mnoho je jedovatých a karcinogenních. Tyto chemikálie se v krvi vážou na červené krvinky a hemoglobin, čímž snižují jejich schopnost přenášet kyslík do buněk. Kouření také poškozuje cévy a zvyšuje krevní tlak, což může vést k tvorbě krevních sraženin a ucpání cév. To jsou stavy potenciálně vedoucí k infarktu, mrtvici a dalším vážným zdravotním problémům.

Kromě toho kouření oslabuje imunitní systém a zvyšuje riziko infekcí. Také zpomaluje hojení ran a zhoršuje průtok krve v končetinách. Karcinogenní chemikálie v tabákovém kouři, jako je dehet a benzen, poškozují DNA v buňkách krve. Tak mohou vznikat mutace, které způsobí, že se buňky začnou nekontrolovatelně množit a tvoří nádor. Pro imunitní systém oslabený kouřením je také obtížnější bojovat s rakovinnými buňkami. Riziko rakoviny krve se zvyšuje s délkou a intenzitou kouření. Přestanete-li kouřit, snižujete tím riziko rakoviny krve i dalších onkologických nemocí.

Nadměrné pití alkoholu

Nadměrná konzumace alkoholu škodí krvi na vícero úrovních. Alkohol poškozuje červené krvinky, které přenášejí kyslík do buněk. Také negativně ovlivňuje funkci jater, která jsou zodpovědná za filtraci krve a odstraňování odpadních produktů. Dále alkohol zvyšuje krevní tlak a oslabuje imunitní systém. To vše může vést k vážným zdravotním problémům, jako je infarkt, mrtvice, rakovina a selhání jater.

Kromě toho alkohol zhoršuje hojení ran a zvyšuje riziko infekcí. Také může vést k dehydrataci, která často způsobuje únavu, bolesti hlavy a závratě. Karcinogenní látky v alkoholu, jako je acetaldehyd, poškozují DNA v buňkách krve, což také může vést k rozvoji onkologického onemocnění. Riziko rakoviny krve se zvyšuje s množstvím a délkou konzumace alkoholu. Nejvyšší je u lidí, kteří pijí denně více než 4 drinky.

Nedostatek pohybu

Když se nehýbete, vaše srdce a cévy nepracují tak usilovně, jak by měly. To může vést k ochabnutí svalů a snížení průtoku krve. Nedostatek pohybu také může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě, které jsou rizikovými faktory pro srdeční choroby, mrtvici a další zdravotní problémy. Kdo se málo hýbe, má také zpravidla vyšší hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což může poškodit cévy a zvýšit riziko krevních sraženin. Kromě toho nedostatek pohybu zhoršuje hojení ran a zvyšuje riziko infekcí.

Nezdravá strava

O tom, jaké jídlo je zdravé, či ne, je možné vést dlouhé hodiny debat. Obecně ale platí, že nezdravá strava je taková, která obsahuje vyšší než doporučené množství nasycených a trans tuků, cholesterolu a cukru. Tím vede k ucpávání tepen a zvýšení krevního tlaku, což může vyústit až do infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Nezdravá strava také může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě, což jsou rizikové faktory pro cukrovku 2. typu a další chronická onemocnění. Nesmíme také zapomenout na to, že fastfoodové a vysoce průmyslově zpracované potraviny bývají chudé na živiny, jako jsou vitaminy a minerály, které jsou pro zdraví krve zcela nezbytné.

Chronický stres

Stres uvolňuje hormony, jako je kortizol, které zvyšují krevní tlak a srdeční frekvenci. To může vést k infarktu, mrtvici a dalším kardiovaskulárním onemocněním. Stres také přispívá ke vzniku zánětu, který může poškodit cévy a tkáně, také oslabuje imunitní systém, čímž se zvyšuje riziko infekcí a potenciálně také rozvoje nádorového onemocnění krve. Kromě toho chronický stres zhoršuje hojení ran a zvyšuje riziko krevních sraženin.

Co můžeme pro zdravou krev udělat?

Zdravá krev je základem zdravého života. Pokud si budete dělat čas na to, abyste se o ni starali, budete se cítit lépe a budete žít déle. Existuje mnoho věcí, které můžeme udělat pro to, abychom si udrželi zdravou krev. Patří mezi ně:

  • Nekouřit – Kouření je jedním z nejhorších faktorů pro zdraví krve. Pokud kouříte, přestat je tou nejdůležitější věcí, kterou můžete pro své zdraví udělat.
  • Omezit konzumaci alkoholu – Ženám se doporučuje pít maximálně 2 drinky denně, mužům maximálně 3 drinky denně.
  • Pravidelně cvičit – Snažte se cvičit alespoň 30 minut denně, 5 dní v týdnu.
  • Zdravě se stravovat – Jezte hodně ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a libové bílkoviny. Omezte příjem nasycených tuků, cholesterolu a soli.
  • Naučit se zvládat stres – Existuje mnoho technik pro zvládání stresu, jako je meditace, jóga nebo cvičení.
  • Pravidelně se nechte kontrolovat u lékaře – Lékař vám může zkontrolovat krevní tlak, cholesterol a další důležité parametry.

 

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Choroby_krve
  • https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases
  • https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/leukemie-c91-c95/leukemie-1/
  • https://medicina.cz/clanky/2564/34/Krev/
  • https://www.nzip.cz/clanek/1505-krev-zakladni-informace
  • https://www.hemofilie.cz/clanky-o-hemofilii/nemoci-krve-ty-vyznamne-mohou-navzdy zmenit- zivot-49601
  • https://www.fnbrno.cz/seznamte-se-co-je-to-krev/t5612

 

Nela Kleinová

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.