Rovanperä podruhé vyhrál Safari rallye, Toyota v Keni získala double

foto Ilustrační foto - Finský jezdec Kalle Rovanperä z Toyoty.

Naivasha (Keňa) - Dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä podruhé vyhrál Safari rallye. Finský jezdec Toyoty v závěrečné etapě kontroloval vedení, ve kterém se držel od pátku a po sobotě jeho náskok přesáhl dvě minuty. Nakonec zvítězil o minutu a 37 sekund před týmovým kolegou Japoncem Takamotem Kacutou. Třetí skončil s téměř dvouapůlminutovým mankem Francouz Adrien Fourmaux s fordem, který vyrovnal životní výsledek z předchozí Švédské rallye. Navzdory pátému místu udržel i po třetí soutěži v sezoně pozici lídra mistrovství světa Belgičan Thiery Neuville z Hyundai.

Toyota v Keni vyhrála i čtvrtý ročník po návratu Safari rallye do seriálu WRC. V triumfech se s Rovanperäm střídá Francouz Sébastien Ogier, který legendární soutěž ovládl v roce 2021 a vloni. Oba šampioni letos absolvují jen vybrané závody a start v Africe připadl na finského obhájce titulu. Třiadvacetiletý Rovanperä tentokrát v Keni vyhrál sedm z 19 rychlostních zkoušek, z toho šesti dílčími triumfy naprosto ovládl páteční program první etapy, a připsal si dvanácté vítězství v kariéře.

"Tady je to pokaždé ohromně náročné, proto je to vždy mimořádný úspěch. Pro Toyotu je tohle legendární soutěž, vždycky se nám tu dařilo. Odvedli jsme dobrou práci, jeli jsme chytře a díky týmu za veškerou pomoc," řekl Rovanperä.

Kacuta si druhým místem vyrovnal keňské maximum z roku 2021, předloni byl třetí a stále čeká na první vítězství v kariéře. Fourmaux spolehlivou jízdou znemožnil absolutní triumf Toyoty. S dvouminutovým mankem za ním skončil čtvrtý Brit Elfyn Evans, který je jedničkou japonské značky, ale v Keni jeho šance na lepší výsledek zhatily zejména dva sobotní defekty.

"Jsem nadšený, celý víkend jsme neměli s autem žádné problémy, funguje to. Je to práce týmu, tohle pódium věnuju jemu," radoval se osmadvacetiletý Francouz, který dál drží v pořadí MS třetí místo za vicemistrem světa Evansem.

Neuville doplatil na velké technické problémy ze soboty. V poslední etapě si Belgičan připsal tři dílčí triumfy včetně závěrečné, extra bodované power stage, ve které se za ním seřadili týmoví kolegové Estonec Ott Tänak a Fin Esapekka Lappi. I oni byli už dříve bez šance na přední umístění. Exmistr světa Tänak skončil osmý, Lappi mimo bodovanou desítku dvanáctý. Neuville vede šampionát s šestibodovým náskokem před Evansem, Fourmaux má o dalších 15 bodů méně.

Safari rallye Keňa: 1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 3:36:04,0, 2. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./ Toyota Yaris) -1:37,8, 3. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -2:25,1, 4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -4:20,2, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -10:17,5, 6. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Škoda Fabia RS) -18:05,4.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 13 závodů): 1. Neuville 67, 2. Evans 61, 3. Fourmaux 46, 4. Tänak (Est./Hyundai) 33, 5. Rovanperä 31, 6. Kacuta 30.

Pořadí týmů: 1. Toyota 131, 2. Hyundai 127, 3. M-Sport Ford 72.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď