Nejlepší sci-fi film z roku 2015 drtí Netflix! Matt Damon v něm už podruhé uvíznul na cizí planetě

Zdroj: 20th Century Fox

Marťan není ohromující filozofickými úvahami jako Interstellar a není tak velkolepý jako Gravitace. Diváka však dokáže poctít lehkostí, humorem a dobře napsaným scénářem. Film Ridleyho Scotta se v pátek 22. března objevil v nabídce Netflixu a dnes už je nejsledovanějším filmem v Česku.

Představte si, že byste zůstali sami na Rudé planetě. Není to moc příjemná situace. Ať budete křičet sebevíc, nikdo vás neuslyší. Je to pustá, nekonečná plocha, kde na obzoru vidíte jen skály a kde se dny vlečou déle než na Zemi. Není tu co dýchat, není se kam vrátit, není co lovit, není tu žádná vegetace.

Čtěte také: Napravili si tvůrci Hry o trůny pošramocenou reputaci? Netflix uvedl největší sci-fi seriál tohoto roku

Naštěstí je titulní hrdina Mark Watney (Matt Damon) člověkem na svém místě. Posádka mise Ares 3 prchající před mohutnou písečnou bouří, ho zde ponechala osudu. Mark je však zkušený astronaut, botanik a optimista. Přežít mu pomohou mimo jiné brambory, lepicí páska a otravná diskotéková hudba.

Děj má spád, a ačkoliv stopáž není nejkratší (134 minut), nudit se rozhodně nebudete. Scott prokázal, že už má něco za sebou. Jeho režie nepostrádá pevnou ruku a jasný cíl, ke kterému směřuje – jde v podstatě o variaci na Robinsona Crusoa, akorát opuštěný ostrov nahradil opuštěný Mars.

Nechybí tu přesně to, co byste od snímku tohoto žánru čekali – vědecké teorie pro laika naprosto nesrozumitelné, záběry na samotnou planetu a její krásnou krajinu, hluboký vesmír a v něm se pomalu pohybující raketoplán, i geniální vědce. Toho hlavního hraje již vzpomínaný Damon, který se o rok dříve představil také v Intestellaru.

Marťan (s českým dabingem i v původním znění s titulky) je na Netflixu od 22. března. 

Zdroj: 20th Century Fox