poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Spotřebitelé nejsou dostatečně informováni o rizicích bylinných doplňků stravy

27.3.2024

Účinné látky rostlin mohou mít nežádoucí účinky nebo interagovat s některými léky. Prodejci a výrobci rostlinných doplňků stravy neinformují dostatečně o možných rizicích jejich užívání, zjistila belgická organizace Test-Achats.

Doplňky stravy na bázi rostlin nejsou léčiva. Jejich účinnost není nutné prokazovat a množství účinné látky nestačí k účinné léčbě. Kvalita a bezpečnost je méně kontrolována než u léků a není zaručeno, že složení skutečně odpovídá informacím na obalu. Odpovědnost za kvalitu a bezpečnost mají pouze výrobci. Je omylem se domnívat, že jde o zcela bezpečné přípravky. Jejich kombinace s léčivy může způsobit snížení i zvýšení účinku nebo vyvolat komplikace s vážnými následky.

Belgický tým zjišťoval, nakolik jsou spotřebitelé informováni o rizicích produktů s třezalkou tečkovanou, protože jde o učebnicový příklad bylinky, jejíž kombinování s léčivy není bez rizika. Soustředil se na tři informační kanály – prodejny, balení a e-shopy. Třezalka tečkovaná obsahuje několik účinných látek včetně hypericinu a hyperforinu. Hyperforin snižuje účinnost řady léků, jako jsou protirakovinné přípravky, imunosupresiva, antibiotika, antikoagulancia nebo léky proti vysokému cholesterolu. V kombinaci s hormonální antikoncepcí může způsobit intermitentní krvácení a nechtěné těhotenství. Podle Evropské lékové agentury (EMA) existuje riziko klinicky relevantních lékových interakcí (kdy je účinek ovlivněn natolik, že poznamená zdraví) při dávce hyperforinu vyšší než 1 mg/den, o nižším příjmu se vedou diskuze. U 4 z 8 testovaných výrobků byla koncentrace hyperforinu značně vyšší než maximální limit 1 mg/den.

Anonymní testerky navštívily 39 prodejen a při nákupu pokaždé upozornily, že užívají hormonální antikoncepci. V 16 z 19 lékáren a v 7 z ostatních 20 prodejen byly upozorněny, že třezalka snižuje účinnost antikoncepční pilulky. Ve velkých obchodních řetězcích žádné varování nebylo. Čtyři lékárníci a zaměstnanci 14 dalších prodejen nakonec produkty s třezalkou ženám prodali. Na e-shopech se vyskytovala pouze obecná varování, a to u méně než poloviny produktů, explicitní zmínka o interakcích třezalky byla uvedena pouze v 16 % případů.

Čtyři obaly doporučovaly vyšší dávku, než je zákonem určený limit 700 μg hypericinu denně. Na třech obalech nebylo uvedeno povinné varování, že při současném užívání léků je nutné informovat svého lékaře nebo lékárníka. Varování v letáku uvnitř některých balení není dostatečné, protože si jej spotřebitel přečte až po zakoupení doplňku. Jeden produkt, na jehož obalu byly informace korektní a úplné, byl popsán ve španělštině, která v Belgii není oficiálním jazykem.

S ohledem na zdraví a bezpečnost spotřebitelů belgická organizace požaduje:

  • aktivnější dohled ze strany veřejných orgánů,
  • uzákonění požadavku na úplné bezpečnostní informace na obalech a případný příbalový leták,
  • zákonnou povinnost e-shopů sdělovat povinná varování u doplňků stravy,
  • omezení prodeje bylinných doplňků stravy na lékárny, protože tam je přístup prodávajících korektnější a zodpovědnější,
  • sladění statusu doplňků stravy na rostlinné bázi na belgické a evropské úrovni.

Neberte užívání bylinných doplňků jakéhokoliv druhu na lehkou váhu. Pokud užíváte léky, zejména antikoncepční pilulky, antikoagulancia, antidepresiva nebo léky proti rakovině, vždy se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, pozorně si přečtěte příbalový leták léčiva a věnujte pozornost informacím na obalu doplňku. Pravděpodobnost získání spolehlivých informací o vedlejších účincích a lékových interakcích je větší v lékárně než v prodejnách zdravé výživy, bylinkářstvích nebo drogeriích. Nakupujete-li online, zvolte e-shop s kontaktem v rámci EU. Zvažte, zda doplněk stravy skutečně potřebujete – nejde o účinná léčiva, kvalita a bezpečnost není systematicky kontrolována a nemáte záruku, že produkt skutečně obsahuje to, co je uvedené na obalu.

Související články