Interiér

Jak se starat o dřevěný nábytek? Najděte pro něj vhodné stanoviště a vyhněte se mokrým hadrům

Jak se starat o dřevěný nábytek?

Máte doma dřevěný nábytek, který je spolehlivý, pevný, odolný a dělá vám společnost již řadu let? Aby si udržel svůj perfektní vzhled, je potřeba dodávat mu tu správnou péči. Jak se správně starat o dřevěný nábytek a co tento přírodní materiál potřebuje?

Nábytek ze dřeva? Investice, která se vám vyplatí

Cena nábytku z masivu je sice poměrně vysoká, v porovnání s ostatními materiály, ale zato má dlouhou životnost a perfektně se hodí do každého interiéru. Pokud se o něj navíc budete starat tak, jak máte, uvidíte, že vám bude dělat společnost skutečně po celý život.

Myslete na to, kam dřevěný nábytek umístíte

První, na co byste po nákupu dřevěného nábytku měli myslet, je jeho správné umístění. Na vlhké a tmavé kouty rozhodně zapomeňte. Tím byste riskovali, že dojde k jeho poškození působením vlhka. A to i v případě, že je dřevo ošetřeno speciální povrchovou úpravou odolnou vůči vlhkosti. Ošem vyhněte se i druhému extrému, kterým je umístění blízko zdrojů tepla – například k radiátorům, krbu i na přímé sluneční světlo. Sluneční paprsky mohou změnit barvu dřeva a připravit nábytek také o jeho lesk.

Zjistěte si, jakou povrchovou úpravou je nábytek ošetřen

Důležitým klíčem ke správné péči je znalost povrchové úpravy dřevěného nábytku. Na kusy nábytku, které jsou opatřeny voskem, nepatří nic mokrého ani teplého. V obou případech by totiž mohlo dojít k poškození navoskované vrstvy. Na nábytek, jenž je ošetřen olejem, je zase nutné čas od času použít speciální olej na dřevo, kterým podpoříte jak vzhled, tak i vlastnosti nábytku.

Dřevěný nábytek neotírejte mokrým hadrem

Dřevu neprospívá voda ani při úklidu. Proto se obloukem vyhněte parním čističům i mokrým hadříkům. K otírání dřevěných předmětů používejte pouze suchý hadr, případně prachovku. Skvěle poslouží například měkké hadry vyrobené z mikrovlákna.

Chovejte se k masivu ohleduplně: Vyhnete se tak poškození a obarvení dřeva

Protože dřevěný nábytek reaguje na okolí, dávejte si dobrý pozor, jak se k němu chováte a co se vyskytuje v jeho okolí. Neboť jídelní a konferenční stolky vyrobené z masivu nejsou levnou záležitostí, raději pod každou skleničku i talíř preventivně používejte podložku a vyhněte se i pokládání mokrých či horkých předmětů přímo na desku stolu. Raději si dvakrát promyslete i položení zapálené svíčky. Jakmile totiž dojde k poškození povrchu, jedná se o nevratný proces. To samé platí o mechanickém poškození. Nejlepší prevencí je ohleduplnost a opatrnost.

Interiér vybavený nábytkem ze dřeva vypadá útulně a elegantně. Abyste si ale mohli společnost dřevěného nábytku užívat co nejdéle, chovejte se k němu opatrně a nezapomínejte na pravidelné otírání suchým hadříkem a případně i ošetřování speciálním olejem.

Zdroj foto: www.pixabay.com