Tipy & rady

Jak si založit mořské akvárium a na kolik vás přijde?

Jak si založit mořské akvárium?

Fascinují vás mořské korálové útesy a dokázali byste potápěním a pozorováním podmořského světa trávit celé hodiny? Můžete. Kus mořského života si lze totiž přenést do svého domova v podobě mořského akvária. Co k jeho založení budete potřebovat, na kolik vás vyjde a co vše v něm může mít?

Mořské rostliny a živočichové vám mohou dělat společnost ve vašem domově

Chcete se doma kochat pohledem na medúzy, mořské koníky, hvězdice, krevety či sasanky? Mořské akvárium je snem nejednohoho akvaristy. Díky široké nabídce volně prodejných mořských rostlin i živočichů si lze snadno do svého domova přenést kus korálového útesu a kochat se pohledem na něj každý den.

Jak založit mořské akvárium?

Co budete k založení mořského akvária potřebovat? Tím prvním a nejdůležitějším, či byste měli začít, je dobrý a promyšlený plán. Aby si spolu totiž živočichové v akváriu rozuměli, je nezbytné si dopředu nastudovat jejich kompatibilitu. Zároveň si vytvořte v hlavě představu toho, jak by mělo akvárium vypadat. Také si uvědomte, že akvárium rozhodně není bezúdržbové a vyžaduje vaši pozornost a v počátku také ohromnou dávku trpělivosti.

Co budete k založení mořského akvária potřebovat?

Máte jasnou představu i seznam živočichů, které chcete v akváriu mít? Nyní již stačí pořídit si to nezbytné vybavení.

Rozhodně budete potřebovat:

  • akvárium
  • vhodné osvětlení
  • filtrační zařízení
  • proudové a napájecí čerpadlo
  • teploměr
  • topítko
  • osmotický systém
  • hustoměr
  • doplňovací systém
  • hladinový sběrač nečistot
  • automatické dávkování krmiva

Cena mořského akvária

I přesto, že jsou mořská akvária ohromně oblíbená a rozšířená, jejich pořizovací cena se pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Počáteční výdaje ale nejsou těmi jedinými, se kterými je nutné počítat. Samotný provoz totiž také něco stojí. Oproti sladkovodním jsou mořská akvária náročnější na údržbu. O něco vyšší jsou také náklady na krmivo, to určené pro mořské živočichy je dražší oproti tomu určenému sladkovodním tvorům.

Založení mořského akvária krok za krokem

Myslíte to s mořským akváriem vážně a jste ochotni jeho založení obětovat svůj čas? Jakmile si pořídíte veškeré nutné vybavení, vaše práce teprve začíná. Poté, co akvárium pečlivě vyčistíte a omyjete, musíte do něj veškeré vybavení správně nainstalovat. Jakmile bude vše na místě, můžete akvárium naplnit osmotickou vodou, jež je k zakoupení v akvaristických potřebách, ale lze si ji vyrobit i svépomocí z kohoutkové vody. Takto ponechte akvárium po dobu několika dní a kontrolujte, zda vše skutečně funguje tak, jak má. Až poté nastane čas na tvorbu prvních útesů a až po dalších několika týdnech bude možné do akvária nastěhovat ryby a bezobratlé živočichy.

Založení mořského akvária svépomocí versus pomoc od profesionálů

Zdá se vám založení mořského akvária jako příliš velká výzva, ale nechcete se pohledu na mořský život přímo z vašeho gauče vzdát? Obraťte se na profesionály a přineste si domů již plně funkční mořské akvárium.

Rady do začátku

Vytvořit a starat se o mořské akvárium může být pro začátečníky skutečně velká výzva. Aby vám šlo vše jako na drátkách, držte se následujících doporučení:

  • Aby se živočichům ve vašem mořském akváriu dařilo, začněte nejprve s těmi nejodolnějšími druhy, které se snáze aklimatizují.
  • Toužíte ve svém mořském akváriu chovat medúzy? Tato nádherná stvoření vyžadují kruhová akvária, v těch hranatých by se mohly zachytit v rohu.
  • Mořské akvárium vyžaduje neustále vaši pozornost. Každý den je nutné kontrolovat teplotu vody, stav korálů, funkčnost veškerého vybavení a také případný výskyt sinic, které jsou nechtěnými návštěvnicemi.

Mořské akvárium je rozhodně ozdobou každé domácnosti. Pouhý pohled na něj vás dokáže uklidnit a pozorováním podmořského života můžete trávit i dlouhé minuty a hodiny.

Zdroj foto: www.freepik.com