Při sprchování nikdy nesdílejte mýdlo s ostatními. Obličej a dlaně umývejte u umyvadla

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Sprchovani
Zdroj: Shutterstock

Sprchování patří k životu každého z nás. Většinou se sprchujeme před spaním, řada lidí ale koupelnu využívá k tomuto účelu také po ránu. Jak často bychom se měli sprchovat? A jaká pravidla při tom dodržovat? Možná děláte při své každodenní hygieně chyby, o kterých nemáte ani tušení.

I obyčejné sprchování má svá pravidla. Nejde totiž jenom o to pustit na sebe vodu, rychle se namydlit, smýt bubliny z těla a utřít se. Jak byste měli při sprchování správně postupovat podle dermatologů, aby voda skutečně vašemu tělu prospěla, a ne naopak?

Správná teplota vody

Někdo má rád vodu horkou, aby se v chladném počasí zahřál. Někdo naopak upřednostní studenou, a to především v létě. Pravda ale je, že sprchování před spaním by vždy mělo probíhat v teplé vodě, nikoli ale horké. Ta totiž pokožku vysušuje, uvádí pro Teen Vogue dermatoložka Elizabeth Tanzi.

Nesdílejte mýdlo s ostatními

Pokud používáte sprchové gely či tekutá mýdla, je vše v pořádku a můžete si je půjčovat s dalšími členy domácnosti, popřípadě na výletě využít mýdlo od kamaráda. Nikdy ale nesdílejte mýdlo tuhé, varuje Real Simple.

Mohlo by se stát, že vy na sebe, nebo naopak na někoho jiného přenesete kožní problémy, kterými může druhá osoba trpět. Ačkoli se tak zdá, že je ve sprše pod vodou toto nebezpečí zažehnáno, opak je pravdou.

Nedrhněte!

Mytí těla by mělo probíhat jemně. Použijte žínku, kterou budete masírovat své tělo, nikdy ale kůži nedrhněte. Podráždíte ji tím, mýdlo navíc na oslabené pokožce může zanechat stopy vyrážky. Nikdy tak při mytí nepoužívejte zbytečnou sílu.

Obličej a dlaně myjte u umyvadla

Jakmile se osprchujete, utřete se a obléknete, ještě než koupelnu opustíte, opláchněte si obličej vlažnou vodou. Potom na něj naneste krém či pleťové mléko, aby byla vaše pokožka hydratovaná. To samé udělejte také s dlaněmi.

V neposlední řadě pak nezapomínejte na to, že pokud není horko, nepotíte se a nebyli jste například celý den venku, není třeba se sprchovat každý den. Někteří odborníci ve skutečnosti radí mýt se v podobných případech obden, píše Healthline.

Zdroj: Today, Healthline, Teen Vogue, Real Simple

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články