Nadýchaná brioška s čokoládovou polevou podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
1x

Pečete pořád dokola stejné koláče, buchty a bábovky? Zkuste něco nového a inspirujte se receptem známé cukrářky. Nadýchaná brioška má v sobě část žitné mouky a také čokoládu, která nechybí ani v polevě, která tento moučník korunuje.

10 porcí
90 minut

Těsto

Čokoládová poleva

Postup přípravy

  1. Do mísy dejte obě mouky, vejce, vodu, cukr, sušené droždí a sůl. Míchejte v mixéru asi 3 minuty při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nespojí. Seškrábněte stěny mísy a nechte těsto 15 minut odpočívat.
  2. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a začněte znovu míchat těsto. Pomalu přidávejte máslo do těsta za chodu robota. Těsto míchejte, až bude máslo zapracované.
  3. Těsto vyndejte na pomoučený stůl. Jednu třetinu nastrouhané čokolády zapracujte do těsta. Toto opakujte, dokud nebude všechna nastrouhaná čokoláda rovnoměrně rozmístěna v těstě. Možná budete muset v tuto chvíli přidat ještě trochu mouky, protože těsto bude dost lepivé. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na pomoučený stůl. Těsto nakrájejte na 3 stejně velké díly a z každého vyválejte 3 dlouhé prameny, každý asi 30 cm dlouhý, a spleťte cop. Cop by měl být dostatečně dlouhý, abyste mohli zastrčit každý konec pod něj tak, aby střed copu při vkládání do chlebíčkové formy úhledně seděl na obou koncích. Nechte kynout ve formě dalších 30 minut.
  5. Předehřejte troubu na 190 °C.
  6. Jakmile brioška zdvojnásobí svou velikost, důkladně potřete vršek vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 15 – 20 minut.
  7. Smetanu ke šlehání zahřejte spolu s máslem a solí, kterou zalijte čokoládu v míse a míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
  8. Upečenou briošku vyjměte z formy a dejte na mřížku na plech na pečení. Vlažnou briošku polijte čokoládovou polevou a ozdobte dle vlastní fantazie.

Vyzkoušejte také recept na hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se i dalšími recepty od Mirky van Gils Slavíkové

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pernerka


Přečtěte si také

Recepty