Hlavní obsah

Omezme občany, aby nemohli podpořit víc kandidátů na prezidenta, napadlo poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci a senátoři budou moci podpořit pouze jednoho kandidáta na prezidenta, navrhuje vnitro. Stejné omezení by se ale podle některých poslanců napříč politickými stranami mohlo týkat i občanů. Znamenalo by to, že pokud by občan podepsal kandidátní listinu jednomu kandidátovi na hlavu státu, nesměl by se už podepsat jinému. Vnitro takovou změnu odmítlo.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Poslanec Marek Benda

Článek

Ústavně-právní výbor v této věci na svém jednání ve středu pozměňovací návrh nakonec nepřijal, nápad však podpořilo hned několik poslanců napříč politickými stranami.

První jej zvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Nelíbilo se mu, že novela ministerstva vnitra zavádí omezení pro poslance a senátory, nikoliv pro občany. Má platit, že prezidentského kandidáta bude moci navrhnout skupina 20 poslanců či 10 senátorů, nebo 50 tisíc občanů, a to i v on-line petici. Zatímco zákonodárci budou moci podpořit jen jednoho, občané se budou moci stejně jako nyní podepsat více kandidátům.

„Nemělo by to platit i pro občany? Princip promítnout, že když chci něco navrhovat, tak ať jsem politik, nebo prostý občan, tak mám právo jednoho návrhu,“ napadlo Bendu.

Vondráčkovi by se líbilo méně kandidátů

Jeho názor podpořil například poslanec Pavel Staněk z ODS, poslankyně Iveta Štefanová z SPD nebo poslanec ANO Radek Vondráček. Tomu se líbí, že by taková změna omezila počet kandidátů na Hrad.

Pavel nevyloučil, že bude znovu kandidovat

Prezidentské volby

„Kandidát na prezidenta, to už je něco. Přece není naším cílem, aby bylo co nejvíce kandidátů na prezidenta. Když bude užší hrdlo, které tam každého nepustí, bylo by to dobře,“ myslí si Vondráček.

Naopak předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan s nápadem kolegů nesouhlasil. „V okamžiku, kdy je poslanců či senátorů deset či dvacet, ale občanů 50 tisíc, tak se o žádnou rovnost či nerovnost nejedná. Přece už to je nerovnost,“ upozornil kolegy.

Poslankyně Zuzana Ožanová (ANO) zase pokládá za správné umožnit ve volbách na Hrad širší politickou soutěž. „Nemám problém s tím, že někdo dá více podpisů. To není podpora kandidátovi, to je podpora, aby se mohl ucházet o voliče. To je podpora toho, aby mohl kandidovat,“ uvedla.

Zvýšilo by to administrativu

Návrh se nelíbil ani náměstkovi pro legislativu ministerstva vnitra Petru Vokáčovi. „Výrazně by se tím zvýšila administrativní zátěž,“ upozornil s tím, že kontrola, zda se nějaký podpis občana neobjevuje i na jiné kandidátní listině by byl složitější.

„Jak u podpory zákonodárců, tak u podpory občanů je to navýsost na politickém rozhodnutí, jestli to regulovat, či nikoliv,“ dodal Vokáč.

Anketa

Měli by mít podle vás občané právo podpořit v petici pouze jediného kandidáta na funkci prezidenta?
Ano
13,3 %
Ne
86,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3339 čtenářů.

Návrh ministerstva vnitra reaguje na zkušenosti z posledních přímých voleb prezidenta. Předpis výslovně zakotví pravidlo, že poslanci a senátoři smí podpořit jen jednoho kandidáta.

Pokud by některý zákonodárce byl členem více skupin navrhovatelů, nebude se přihlížet k jeho podpisu ani na jedné z kandidátních listin. Kandidáti, kteří usilují o podporu více než padesáti tisíc občanů, dostanou možnost sbírat podpisy vedle papírových formulářů také přes internet.

Pokud kandidát získá na elektronické petici potřebné podpisy a splní podmínky, úřady ho zaregistrují. Návrh schválila vláda, poslanci budou o něm jednat zřejmě na příští schůzi Sněmovny.

Před rokem byl odpor proti Babišovi silnější než dnes, říká politolog Kopeček

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám