Psaní textů bývá vražda, ale na novou desku už jsou hotové, ubezpečuje Fiala z kapely Mňága a Žďorp

27. březen 2024

„Mám texty, které jsou blbé, nedodělané, trčí z nich snaha na dva metry, jsou překombinované,“ říká zpěvák kapely Mňága a Žďorp Petr Fiala. V rozhovoru s Lucií Výbornou vysvětluje i to, proč se od ostatních liší. „Nic jsem neuměl, ale udělal jsem to vždycky podle sebe. Učím se odnaučit to, co jsem se naučil, a říct si: teď zrovna to mám takhle, tak to pojď udělat takhle,“ usmívá se muzikant, který nedávno oslavil šedesáté narozeniny.

Přijel jsi do Prahy, protože bude koncert?

Jsem tady, protože dělám takové drobné promo, lidé jsou zvědaví, co se stalo, když jsem dovršil šedesátý rok svého života, což jsem také překvapený. Dělám pár rozhovorů, navštěvují různé televize a rozhlasy. Takže mám takové zábavné odpoledne, povídání s milými lidmi.

Čtěte také

Baví tě Praha?

Baví mě, a upřímně říkám, že mě baví, protože z ní můžu odjet. Je to jako se životem. Když už tu jsem, tak si to koukám užít, mnoho dnů a nocí jsem tady strávil během hudební kariéry, točili jsme tu film, to jsme tady měsíc bydleli v kuse.

Mňága a Žďorp je 37 let na scéně, našla jsem si rok 1987, kdy kapela vystupuje na akci, která se jmenuje Valašský špalíček, to mi připadá jako folklorní festival. Co to bylo?

Byl to folkový festival, a byl to třeba fesťák, kde Vladimír Merta nebo Nohavica, když v 80. letech nemohli hrát, tak tam mohli, tam se to dalo zařídit. A z těch měst okolo Valmezu to bylo jednoznačně město nejkulturnější, ani Vsetín, ani Hranice toho nedosahovaly a nedosahují ani náhodou. Bylo štěstí, že jsme se narodili a žili zrovna tam, měli jsme gympl, který byl velice benevolentní. Nastoupil jsem v patnácti, a v patnácti a půl ze mě byl alkoholik, dá se říct. Bylo to strašně zábavné, pařilo se tam, prostě jsme se vzdělávali ze všech sil.

Život je třeba si užít, spousta lidí nestihne zažít tu sklizeň

V šedesáti letech člověk nemůže mluvit úplně o stáří, zejména ne v dnešní době s medicínou. Ty to stáří nějak zkoumáš?

Spíš si říkám, že je dobrý se uvolnit co nejdříve, spousta lidí nestihne zažít takovou tu sklizeň. V životě něco děláš, honíš se jak blázen. Moji kámoši, by se nejradši honili do smrti, což je bezva, jsem také pro aktivitu. Ale je třeba také si to užít, jenom sledovat, jak čas plyne. To se mi strašně líbí.

Jak to děláš, když si to potřebuješ užít?

Sedím na zahradě a čumím. Chce to si vyčlenit čas pro sebe, s tím jsem nikdy neměl problém, protože jsem byl vždycky rád sám, možná až moc. Ale myslím si, že pro každého je to fajn, když se hodí chvilku do klidu. A co můžu doporučit všem, a nemusí to být drahé a velkolepé, je prostě cestování. Nejprimitivnější věc, která tě odsekne od života, ve kterém jsi. Prostě sedneš do letadla, do vlaku, autobusu nebo do auta, a za určitý počet hodin jsi úplně v jiném prostředí, jinak tam lidé mluví, všechno je jinak.

Mňága a Žďorp v Českém rozhlase Olomouc

Takže se snažím se každý rok vidět nějakou zemi, kde jsem ještě nebyl, alespoň na týden, čtrnáct dní. Nemám moc času, protože furt hrajeme, každý víkend. Takže mám leden, únor, a většinou se jezdí do Asie, protože tam je teplo. Indie, Srí Lanka, teď jsem byl v Ománu. Vidíš, jak lidé žijí, jak to mají jiné, jak to mají těžké, jak my to tady máme strašlivě překomplikované. Pak přistaneš ve Vídni, v pět hodin ráno, studené, hrozné, špinavé, nikdo se neusmívá. Člověk si tak přemýšlí, jak se s tím má na tom světě vyrovnat.

Uvidím ještě někdy Mňágu a Žďorp v červených trenýrkách, bílých tílkách, námořnických oblečkách? To byly takové erbovní oděvy a trošku se mi po tom stýská.

Nám se po tom vůbec nestýská, a také už tam nejsou původní členové, hodně z nich, kteří to nosili a toto odtrpěli, už tam nejsou. Byl to super nápad, vymyslel to náš bubeník Kája Mikuš. Bylo to perfektní, tím jsme se odlišili od všech, trošku jsme shodili rockovou pózu. Všichni se nám smáli, ale nám zas přišlo směšný, když jsme viděli tvrdé kapely s koženými bundami a třásněmi.

Zajímali by mě festivaly, na které jezdíte. Jak se změnily od 90. let, kdy to začínalo, po festivaly, které jezdíte teď?

Čtěte také

Na začátku byly dva tři festivaly za rok. Teď se to otočilo, fesťáků jsou mraky, ale klubů ubývá. Pro pravidelný klubový život nebo hraní kapel v klubech je to komplikované, kluby jsou obsazené kapelami, které jsou známější a které se furt nechtějí rozpadnout, jako třeba my. Ale těžko se tam dostanou, protože prostoru moc není, ale festivalů je strašně moc. A je jedno, jestli hrajete v Rakousku nebo na Rock for People, zázemí a technické věci jsou všude stejné.

Jsou už texty na novou desku?

Už je mám, něco ještě dopisuji. Ale hlavní fór je v tom, že na to dopisování se už zase těším. Byly okamžiky, kdy to pro mě byla tryzna, někdy je to psaní textů fakt vražda a musí se to vysedět.

Jak píše Petr Fiala texty? A jak moc ho odlehčily šedesáté narozeniny? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související