Kraslice, ale i šicí stroj! Za úžasnou vůní perníku vyrazte na Velehrad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kraslice, ale i šicí stroj! Za úžasnou vůní perníku vyrazte na Velehrad

Z perníku lze upéct, jak je vidět, i šicí stroj – Vierka Bohekampová Mužíková ze Zvolena.
Z perníku lze upéct, jak je vidět, i šicí stroj – Vierka Bohekampová Mužíková ze Zvolena. (Foto AHA! – Slávka Červená)

Pokud si chcete chvíli odpočinout a pohladit svou duši, vypravte se na Velehrad na Uherskohradišťsku. Proč? Čeká vás tady výstava Velehradský perník.

Uvidíte zdobené perníky od klasických po moderní. Člověk žasne, co vše dovedou ženské ruce z voňavého těsta vytvořit. „Naprosto unikátní je kraslice zdobená bílou polevou, vysoká 30 cm, od Jany Prokopové ze Žatce. Na čelní straně je úžasně jemný vzor, inspirovaný gobelínovou výšivkou, a na druhé je květinový motiv. K vidění jsou ale třeba i housle, kočár s koňmi, mešní kalich, dóza zdobená vzorem cibuláku nebo velehradská bazilika i s poutníky,“ upozornila Aha! spoluautorka výstavy Iva Horáková (61) z Tučap, která je také perníkářka a peče speciálně Velehradský perník s veselými kytičkami.

Variace na Velehradský perník – Iva Horáková z Tučap na Uherskohradišťsku.

Výrobky nejen z Česka

Výstava má tradici už pátý rok v místním Turistickém centru. Je tam na 800 zajímavých originálních kousků od pekařek z Česka, Slovenska, Slovinska, Polska a Ukrajiny. „Přibudou i zcela ojedinělé Platónovy mnohostěny, s kterými získala letos zlatou medaili na světové soutěži v Německu Jaroslava Londová ze Vsetína,“ řekla Iva Horáková.

Kam, kdy, za kolik

Turistické centrum Velehrad je otevřeno o Velkém pátku, v sobotu i neděli. Do konce dubna o víkendech od 9 do 17 hodin. Vstupné je 50 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.