MENU

Scéna z první světové války a premiéra Letky Aviatické pouti

Aviatická pouť patří k průkopníkům komponovaných scén propojujících letové a pozemní ukázky. V tomto trendu bude pokračovat i ve dvaatřicátém ročníku, který se uskuteční o víkendu 1. a 2. června 2024 v Pardubicích. Jedna z ukázek bude věnována bojům v první světové válce, od jejíhož vypuknutí uplyne v letošním roce 110 let. V ukázce se vedle známých strojů premiérově představí i letadla z Letky Aviatické pouti.

„V roce 2001 zorganizoval Jiří Šubrt první skromnou scénku z období první světové války se skupinkou vojáků v dobových uniformách a dvojicí UL letadel. Vzniklo to tehdy docela spontánně a létalo se bez jakéhokoli scénáře. Taková nová forma ukázky si u diváků získala úspěch a v následujících létech bylo vše zdokonalováno. Dnes si již program Aviatických poutí bez komponovaných scén nedokážeme představit,“ říká Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

„V letošní ukázce se opět představí stroje z Nadačního fondu Metoděje Vlacha z Mladé Boleslavi a premiéru v komponované ukázce budou mít i letadla z nové Letky AP. Jedná se o stroje ultralehké kategorie postavené v podobě strojů z daného období. Letka AP má v současné době pro tento účel tři letadla. Jedná se o Nieuport 11, který je divákům Aviatických poutí známý již z předchozích dvou ročníků a Letka AP ho provozuje od konce roku 2019. Pro diváky je snadno zapamatovatelný díky své červené barvě trupu. V takto zbarveném stroji před necelým stoletím létal slavný francouzský pilot Jean Navarre. Dalším strojem je rakousko-uherský stíhací dvouplošník Aviatik Berg D.I a třetím kusem je Morane-Saulnier MS.139 poháněný devítiválcovým hvězdicovým motorem Verner. Letadla mají své nové domovské místo na letišti v Kuněticích,“ dodává Jan Rudzinskyj.

Aviatická pouť je tradiční celodenní program pro celou rodinu. V sobotu i v neděli je připraven i pestrý pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. Samotný letový program bude trvat přes pět hodin.

Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Text a foto: Aviatická pouť /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.