Tento znak na kočičích uších má důležitý význam, o kterém neví 98 % lidí. Jde o kritickou informaci

Fotografie: Depositphotos

Muž si adoptoval opuštěnou kočku ze zvířecího útulku. Všiml si však, že jí u levého ucha chybí kousek okraje. Myslel, že jde o dávné zranění, ale jedná se o značení veterinářů.

Jste-li milovníky koček a dopřáli jste opuštěné kočičce z útulku druhou šanci na šťastný a spokojený život v nové rodině, možná jste si všimli podivného znaku vyskytujícího se na jednom z jejích uší. Je kupírované jako podle pravítka. To znamená, že špička jednoho ucha je rovná. Může to působit, že se šelma dostala do nějaké pouliční potyčky, když se toulala městem, ale není tomu tak. Jedná se o záměrné označení veterinářů, které novým majitelům poskytuje důležitou informaci.

Kočky s kupírovanýma ušima

Jistě jste už viděli nějakou takovou kočku, která má jedno z uší zarovnané. Alespoň na fotografii. Zpravidla se většina nezkušených lidí domnívá, že se jedná o zahojené zranění, když se zvíře dostalo do rvačky s ostatními kočkami nebo se psem, ale nic není dále od pravdy. Kupírování uší je běžnou praxí veterinárních stanic, jak uvádí web Fakt.

Co znamená kupírované ucho

Někteří lékaři zastřihují toulavým kočkám konec levého ucha při kastraci. Díky takovému postupu je pak jasné, že zvíře podstoupilo tuto operaci a není jej tedy potřeba znovu odchytávat pro provedení zákroku. Spousta pouličních koček dokáže být při kontaktu s člověkem velice agresivní, bylo by proto obtížné zvíře chytit a kontrolovat jizvy, jak píše server Kobieta.

Někdo vyhodil psa do popelnice v zavázaném sáčku. Přežil díky včasné reakci kolemjdoucího

veterinární klinika
Fotografie: Freepik

Nemusíte se obávat, že by zvíře cítilo bolest. Zastřihávání uší se provádí přímo při kastraci v celkové narkóze. Zvíře nic necítí. Přesto se od této metody již upouští a považuje se za zastaralou. Ačkoli není bolestivá, morálně je diskutabilní. Wojciech Wartecki, veterinář ve zvířecím útulku v Poznani uvádí, že současné metody umožňují vyhnout se podobnému mrzačení zvířat.

V dnešní době se používá hlavně čipování. Po načtení čipu je možné v databázi zkontrolovat, zdali bylo zvíře kastrováno. Popřípadě se provede ultrazvukové vyšetření. Není tedy nutné kočkám řezat uši, byť bezbolestně. Stále se jedná o další řez, zranění, které se musí zahojit. Kočky jsou často považovány za bezcitná zvířata, která vám nedokážou projevit lásku, ale opak je pravdou. O jedné ochranářské kočce, která zachránila batole před pádem z balkónu, jsme již psali na SvětěKreativity.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*