Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Poslanci podpořili definici anticikanismu. Je to konec jednání o Romech bez Romů, uvedla Lucie Fuková

27. března 2024
Čtení na 2 minuty
Zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková na jedná poslanců ze tří sněmovních podvýborů, kde byla podpořena definice anticikanismu, 27. 3. 2024 (FOTO: Anna Kociánová)
Zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková na jednání poslanců ze tří sněmovních podvýborů, kde byla podpořena definice anticikanismu, 27. 3. 2024 (FOTO: Anna Kociánová)
Poslanci ze tří sněmovních podvýborů dnes podpořili definici anticikanismu, tedy protiromských postojů. Bude se jím rozumět například takové jednání a vyjadřování, které vede k marginalizaci nebo vylučování Romů i k fyzickému násilí na nich. Poslanci přijali usnesení v souvislosti s blížícím se Mezinárodním dnem Romů, který připadá na 8 dubna. ČTK to řekla poslankyně a předsedkyně podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí Eva Decroix. Pracovní a nezávaznou definici již v únoru podpořil i senátní výbor pro lidská práva. Definici předtím přijala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Stejnou definici by posléze měla přijmout i vláda. “Hlavním cílem je definovat a nastavit, že není možné a není správné projevovat vůči někomu nenávist a předsudky nebo diskriminaci z důvodu toho, že je příslušník nějaké etnické menšiny, a současně používat slovo ‘cikán’ jako nadávku,” řekla poslankyně ČTK. “Neříkáme, že Romové se nemohou označovat jako Cikáni, ale snažíme se předcházet tomu, aby toto slovo bylo zneužíváno jako nadávka,” uvedla poslankyně Decroix.

Podle zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové přijetí mezinárodně uznávané definice protiromských postojů není jen pouhým odškrtnutým úkolem ve Strategii romské integrace či jen podřízení se tlaku lidskoprávních mezinárodních institucí, ale vzkazem od českých politiků a političek, že se s Romy počítá jako rovnými partnery a že netolerují xenofobii, diskriminaci, rasismus či nenávistné chování a projevy vůči Romům.

“Romové dlouho čekali na jasné uznání toho, že diskriminace v ČR existuje a týká se většiny Romů a to včetně Romů žijící i mimo sociálně vyloučené lokality. Konkrétně nás brzy čeká např. zařazení romských témat historie i současnosti do školních osnov jako jeden z konkrétních kroků k výchově tolerantnější společnosti. To je cesta, která se vyplatí a je výhodná pro nás všechny. Jsem přesvědčena, bohužel, že současná vzájemná nedůvěra lidí a nedůvěra v instituce pramení z dlouho zakořeněné latentní xenofobie a nevůle vzájemného propojování a participace na společných řešeních týkajících se právě Romů,” uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Lucie Fuková s tím, že nastává konec jednání o Romech bez Romů.

Definice anticikanismu

Anticikanismus, tzn. diskriminace Romů, je vyjadřování a jednání jedinců, strategie a praxe institucí, které vedou k marginalizaci či vylučování Romů, devalvování romské kultury a životního stylu, fyzickému násilí či projevům nenávisti namířených proti Romům i dalším jedincům a skupinám, které jsou považovány za „Cikány“. Z tohoto důvodu jsou stigmatizováni, či proto byli za dob nacismu nebo i dnes cílem perzekuce. Z důvodu této diskriminace se následně s Romy zachází jako s údajně cizí, odlišnou skupinou a jsou spojováni s celou řadou urážlivých stereotypů a zkreslených představ, které samy o sobě představují specifickou formu rasismu.

“Anticikanismus, tzn. diskriminace Romů, je vyjadřování a jednání jedinců, strategie a praxe institucí, které vedou k marginalizaci či vylučování Romů, devalvování romské kultury a životního stylu, fyzickému násilí či projevům nenávisti namířených proti Romům i dalším jedincům i skupinám, které jsou považovány za ‘Cikány’. Z tohoto důvodu jsou stigmatizováni, či proto byli za dob nacismu, a někdy bohužel i dnes, cílem perzekucí,” stojí v usnesení výboru.

Praktický dopad definice by měl být podle poslankyně dvojí. Umožní to podle ní diskutovat o tom, že vztahy s Romy zřejmě ještě nejsou v současné společnosti nastavené. “Umožňuje to zase diskutovat o tom, že nenávist ve společnosti vůči komukoli není správná a není možná,” dodala. Usnesení přináší i symbolickou rovinu. “Ve smyslu: ano, chceme, aby i s příslušníky této etnické menšiny bylo nakládáno jako s námi rovnými a aby oni se necítili jako lidé druhé kategorie,” dodala. “Není správné si myslet, že to, že je někdo Rom, tak automaticky krade, nechce pracovat a chce žít ze sociálních dávek. Házet všechny do jednoho pytle není možné,” podotkla.

Dnešního jednání se účastnili i poslanci z podvýboru pro národnostní menšiny a z podvýboru pro ochranu lidských práv. Jednání bylo podle poslankyně konstruktivní napříč opozicí i koalicí.

Definici anticikanismu jako formy rasismu vůči Romům ustavila v roce 2020 Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Vyzvala Česko jako svého člena k přijetí a využívání v praxi. Formulace není právně závazná.

Co může být považováno za projevy anticikanismu

  • Zkreslování či popírání perzekuce Romů nebo genocidy Romů.

  • Schvalování genocidy Romů.

  • Podněcování, omlouvání a páchání násilí na romských komunitách či jedincích romského původu či ničení majetku Romů.

  • Nucené nebo nedobrovolné sterilizace a fyzické nebo psychické násilí na Romech.

  • Udržování a podporování předsudečných stereotypů o Romech.

  • Obviňování Romů ze způsobování skutečných nebo smyšlených společenských, politických, kulturních, ekonomických nebo zdravotnických problémů a s tím spojené projevy nenávisti.

  • Šíření stereotypu, že Romové mají tendenci ke zločinnému chování.

  • Využívání pojmu „Cikán“ jako nadávky.

  • Schvalování nebo podporování mechanismů vylučujících Romy na základě rasově diskriminačních předpokladů, jako je například vylučování z běžných škol nebo institucionální postupy a politická opatření, která vedou k segregaci romských komunit.

  • Provádění politických opatření pro arbitrární nebo diskriminační vysídlování Romů a romských komunit bez právního základu nebo vytváření podmínek, které toto umožňují.

  • Připisování kolektivní odpovědnosti za skutečné nebo smyšlené jednání jednotlivců z romských komunit všem Romům.

  • Šíření nenávisti proti romským komunitám v jakékoliv formě, jako například v médiích včetně internetu a sociálních sítí.

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon