Bišonek – tento plyšák je neskutečně živý pes. Pozitivně naladěný pejsek je rád středem pozornosti

Přidat na Seznam.cz

Nenechte se zmást jeho vzhledem plyšáka, je to neskutečně živý pes. Má úžasnou načechranou srst, pod kterou skrývá vysoký intelekt a nadšení ze hry s lidmi. Nemá rád, když se od svých páníčků musí odloučit, je to společenské plemeno každým coulem. Nechybí mu ale sebevědomí a hlasitě vás upozorní na cizího člověka u dveří. Přesto jsou k lidem jemní a jsou vhodní jako terapeutičtí psíci.

Kde se vzal Bišonek?

Bišonek pochází ze Španělska, vznikl na Kanárských ostrovech. Když sem Španělé v 15. století přišli, nesetkali se tu s žádným malým psem. A protože malí psíci byli oblíbení u dvora, přivezli sem Španělé bišonkovy předky. Ti si zde křížili, až vzniklo nadýchané přitažlivé plemeno. Bylo tak krásné, že bylo dováženo zase zpátky do Španělska. Až do konce 19. století patřili k oblíbeným společníkům, potom vyšli z módy. Dostali se až na úroveň cirkusových psů. Situace se zlepšila až po roce 1950, kdy došlo ke skutečnému rozmachu bišonků a stal se opět miláčkem lidí i psích výstav.

Pozitivně naladěný pejsek, který miluje být milován

Bišonek je veselý psík. Rád se nechá zahrnovat láskou, těší ho okouzlovat lidi a rád je středem pozornosti. Rád si hraje a nesnáší samotu. Když je nechán dlouho o samotě, může začít ničit, žvýkat a trhat vše, co je v dohledu. Co se týče výcviku, tak bišonci jsou chytří a rádi se učí. Výcvik ale musíte vést pevně a přesto jemně. Bišonkové se hodí nejen k cvičení poslušnosti, ale vynikají i v některých psích sportech.

Tipy pro výběr štěněte

Jak se bude váš pejsek chovat závisí na mnoha faktorech. Svou roli hraje dědičnost, výcvik a socializace. Zdravé štěně je zvědavé, hravé a k lidem důvěřivé a mazlivé. Proto si vyberte štěně, které k vám jde, ne štěně, které kouše své sourozence nebo sedí jako trubka v rohu a třese se před vámi strachy. Zvolit si spolehlivého chovatele je polovina úspěchu. Nezapomeňte se seznámit i s rodiči štěněte, jsou odrazem toho, jaký váš pes bude, až vyroste.

A co za Pepíčka?

Na videu níže se podívejte, jak se nechá bišonek vycvičit. Zatímco jiný pes by vám zhltnul jídlo i se lžičkou a talířem, bišonek kultivovaně sedí a čeká, až mu dá panička sousto do tlamičky. Pěkně za maminku, za tatínka… Při správné výchově jsou to pejskové, o které se budete starat jako o živé psí panenky  – česat, krmit i chovat.

Zdroj: DogTime