Menu
Přihlásit se

Sněmovní ústavně-právní výbor dnes opět přerušil debatu o koaliční předloze o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině. Budou ještě další jednání mezi vládním a opozičním táborem o případných úpravách navržených pravidel. Sněmovní výbory zahraniční a pro veřejnou správu během čekání na tyto úpravy doporučily novelu schválit beze změn. 

ČTK/Red
Publikováno 27/03/2024
Doba čtení 2 min.
Korespondenční volby. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) varoval při dnešní schůzi na základě estonských zkušeností před hrozbou dvojího hlasování při volbách do Evropského parlamentu. Ředitel odboru voleb Petr Vokáč z ministerstva vnitra takovou možnost připustil u lidí, kteří mají dvojí občanství.

Vokáč uvedl, že členské státy si předem předávají údaje v případě cizinců, kteří požádají o hlasování v jiné zemi. „Narážíme na dvojí občanství,“ uvedl. O svých občanech státy podle Vokáče informace nepředávají, proto nemusí ani vědět, že někdo má občanství dvě. Zdůraznil, že dvojí hlasování je přestupek se sankcí až 10 000 korun, připustil však, že jeho odhalení je složité. Vondráček navrhoval jako řešení vypuštění evropských voleb z možnosti hlasování poštou, nebo ji v těchto volbách umožnit jen Čechům žijícím v zemích mimo Evropskou unii. Podle Vokáče by ale šlo o nepřiměřenou nerovnost volebního práva.

Poslanci ANO předlohu zřejmě nepodpoří

Zástupci koalice a opozice vyjednávají v souvislosti s korespondenční volbou podle jedné z předkladatelek novely Lucie Potůčkové (STAN) například o úpravě trestního zákoníku tak, aby pod maření voleb spadala volba prezidenta republiky, a o modelu rozdělování hlasů ze zahraničí mezi kraje. Vondráček zmínil taky pravidlo, že pokud by někdo odvolil korespondenčně a následně se ale dostavil do volební místnosti, započítala by se jeho prezenční volba na zastupitelském úřadu.

Představitelé koalice a opozice mají za sebou zatím dvojici jednání. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že nepředpokládá, že by poslanci hnutí předlohu nakonec podpořili. Přetrvávají podle ní pochyby o rozporu s ústavou. Debaty mají vést podle Schillerové k minimalizaci rizik zpochybňování volebního systému. Šéf poslanců ODS Marek Benda ale v reakci připomněl, že části volebního zákona už dvakrát zrušil Ústavní soud.

Vábení voličů v zahraničí?

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká vedle evropských také prezidentských a sněmovních voleb. Úvodní sněmovní debata o návrhu na plénu zabrala i kvůli opozičním obstrukcím šest jednacích dnů a trvala zhruba 63,5 hodiny čistého času.

Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025. Opoziční poslanci kvůli tomu při prvním sněmovním čtení obviňovali koalici z účelové snahy získat nové voliče. Zástupci vládního tábora na termínu účinnosti trvají. Opozičním hnutím v prvním čtení vzkazovali, že se mají snažit zapůsobit na voliče v zahraničí tak, aby u nich byla úspěšnější.

Čtěte také: Janina z Londýna vzkazuje pětikoalici: Korespondenční volba? Děkuji, nechci
Volby jako další oběť progresivistů
Korespondenční volba dělá z Čechů žijících v Česku občany druhé kategorie

Komentáře (8)

  1. : ))
    Velcí čeští lháři končí s ostudou. Vstanou noví pokrytci

    Rvačka na sněmu Čechoslováků, která byla příslovečnou poslední kapkou pro mnoho někdejších stoupenců konspirátorů.

    https://www.youtube.com/watch?v=kYMzZRyqNBU

    celé video:

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-velci-cesti-lhari-konci-s-ostudou-vstanou-novi-pokrytci-248652#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  2. Jan Skopeček, místopředseda ODS a PS, 6.11.2020 Facebook: Jsem rád, že žiji v zemi, kde jsou výsledky voleb známé pár hodin po uzavření volebních místností a výsledky se těžko zpochybňují. Nejen právě probíhající volby v USA, ale i prezidentské v Rakousku, ukazují, jak destabilizující a problematická je korespondenční volba. I u nás např. Piráti s korespondenční volbou koketují. Neměňme prosím, co u nás funguje dobře.

  3. Je to ten stejný Skopeček, co nyní bere slovo diskutujícím a protlačuje na sílu korespondenční volbu s Piráty a STAN/Dozimetr? IT tým ministry vnitra s napojením na mafii nám to spočítá. Pak nezpochybňujte 425 399 hlasů ze zahraničí, většinově pro STAN/Dozimetr a Piráty.

    Fialenko a Rakušan s šifrovaným telefonem mají podporu 15 % obyvatel a proto dál ještě dva roky mohou demolovat vše, co tady ještě funguje.

    1. Totéž Saša Vondra. Donedávna jej šlo považovat za slušného člověka a teď se chová jako bolševické h…..
      Buď má bruselská věrchuška vypracovaný nějaký mechanismus vydírání, korumpování a udržení v poslušnosti kdysi rozumných politiků ze střední Evropy nebo se někteří prostě zbláznili.
      Koneckonců i náš aktuální, nechvalně známý, premiér. Dělá dnes pravý opak toho, co před pár lety hlásal.

    2. Babišovo ANO dříve korespondenční volbu prosazovalo .
      V roce 2017 předseda ANO Andrej Babiš dokonce vyzdvihoval estonské elektronické volby.

  4. Lidí kteří žijí trvale v cizině,nemají co volit u nás.Ať si volí v té zemi kde žijí,mají tam svou politickou kultůru.

  5. 35 let jsem žil v severní americe ale ani jednou mě nenapadlo že bych měl volit a štourat do života lidem v české republice. Volil jsem tam protože mam i druhé občanství a to bylo vše. Dnes po třech letech zpátky v republice volím zde u nás a přestal jsem volit tam…
    Nechápu proč by lidé kteří nebudou žít pod tou kterou, zvolenou vládou měli mít právo kdekoliv volit. Volení vlady i parlamentu atd. je pouze pro ty lidi kteří budou nést následky voleb, obyvatele žijící v té které zemi. Nikdo nebrání lidem v ciziné se přistěhovat zpátky, potom budou mit všechny práva volit
    …..

Napsat komentář