Vaše poloha:
Rýžová voda: Tajná ingredience pro dlouhé vlasy nebo přeceňovaný trend?
(Foto: canva.com)
Rýžová voda: Tajná ingredience pro dlouhé vlasy nebo přeceňovaný trend?
(Foto: canva.com)

27.03.2024

Rýžová voda: Tajná ingredience pro dlouhé vlasy nebo přeceňovaný trend?

V poslední době se rýžová voda stala horkým tématem ve světě péče o vlasy. Lidé ji chválí jako zázračný prostředek pro dosažení dlouhých a zdravých vlasů. Ale je to skutečně tak, nebo je rýžová voda jen dalším přeceňovaným trendem?

 

Co se v článku dozvíte?

  • Co je rýžová voda?
  • Jak připravit rýžovou vodu?
  • Účinky rýžové vody

 

Rýžová voda na vlasy má své kořeny v tradičních japonských a čínských praktikách péče o vlasy. Lidé v těchto kulturách ji používají již po staletí a věří, že má schopnost posilovat vlasy a podporovat jejich růst. Ale co je vlastně rýžová voda? Jedná se o vodu, kterou získáme po vaření rýže. Obsahuje řadu živin, jako jsou aminokyseliny, vitamíny B, minerály a antioxidanty, které jsou pro vlasy prospěšné.

 

Jak tedy rýžová voda působí? Jedním z hlavních mechanismů je obsah inositolu, který je schopen proniknout do vlasového vlákna a posilovat ho zevnitř. Tím pádem jsou vlasy odolnější vůči poškození a lámání. Díky vitamínům a minerálům v rýžové vodě jsou vlasy lépe hydratované a zářivé.

 

Jak připravit rýžovou vodu?

 

Nejlépe použijte nezpracovanou rýži, jako je například jasmínová nebo basmati rýže. Tato rýže obsahuje více živin než běžná bílá rýže.

 

Vezměte si hrst rýže a důkladně ji propláchněte pod tekoucí vodou. Tím se zbavíte přebytečného škrobu a nečistot. Dejte propláchnutou rýži do hrnce a zalijte ji vodou v poměru 1:2 (jedna část rýže na dvě části vody). Vařte rýži jako obvykle. Když je rýže uvařená, sceďte vodu do nádoby. Tato voda obsahuje živiny z rýže, které jsou prospěšné pro vaše vlasy. Nechte rýžovou vodu vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji můžete skladovat v chladničce.

 

Doporučuje se použít rýžovou vodu do týdne, aby byla co nejvíce účinná. Rýžovou vodu můžete použít jako oplachovací prostředek po mytí vlasů. Naneste ji na vlasy a vmasírujte do pokožky hlavy a délek vlasů. Nechte působit několik minut a poté opláchněte čistou vodou.

 

Účinky rýžové vody

 

Mnoho lidí, kteří vyzkoušeli rýžovou vodu, hlásí zlepšení stavu svých vlasů. Vlasy se zdají být silnější, lesklejší a snáze se jim daří dosáhnout požadované délky. Avšak jako u každého kosmetického trendu, i zde je třeba být obezřetný. Někteří lidé se mohou setkat s problémy, jako je přílišná suchost vlasů nebo zvýšená lámavost. To může být způsobeno nesprávným použitím rýžové vody nebo jednoduše nevhodnou reakcí jejich vlasů na tuto metodu.

 

Je tedy důležité přizpůsobit používání rýžové vody individuálním potřebám vlasů. Dalším aspektem je čas. Dosáhnout viditelných výsledků může chvíli trvat. Pro některé lidi může být rýžová voda pouze jednou z mnoha složek péče o vlasy, která může přinést pozitivní změny, ale není to žádný zázrak, který zajistí dlouhé vlasy přes noc.

 

 

Jasmínová rýže v akci

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Proplachování rýže: Zbytečný rituál nebo klíč k lepšímu zdraví?

Vaříte doma často rýži? Pak jste možná slyšeli o debatách ohledně proplachování rýže. Zdá se, že někteří lidé se přiklánějí k tomu, že je to zbytečný krok, zatímco jiní tvrdí, že je to klíč k lepšímu zdraví. Ale co je pravda? Podívejme se na fakta.

Ricinový olej pro růst řas nebo vlasů: Jak to funguje?

Ricinový olej je přírodní produkt, který se často používá k podpoře růstu řas a vlasů. Je bohatý na vitamíny a minerály, jako je vitamín E a zinek. Výsledky mohou být viditelné po několika týdnech pravidelného používání. Povíme vám, co léčí ricinový olej a jak ho používat.

Skořápky od vlašských ořechů nevyhazujte. Pomůžou vám na kašel nebo vám vybělí zuby

Máte doma skořápky od vlašských ořechů a nevíte si rady co s nimi? Určitě je nevyhazujte, protože mají svá využití.

Barvíte si doma vlasy? Možná děláte tyto chyby!

Domácí barvení vlasů je stále populárnější, a to nejen kvůli úspoře času a financí, ale i díky koronavirovým opatřením (uzavření kadeřnictví). Ať už je vaše motivace pro barvení vlasů doma jakákoliv, měli byste dodržovat několik základních pravidel a vyvarovat se nechtěným chybám.

Pomozte svým vlasům a dopřejte jim tu správnou péči

Slunce, slaná a chlorovaná voda vysušují naše vlasy. Co lze udělat, aby se tomu zabránilo? Máme pro Vás odpověď na tuto otázku. Dopřejte svým vlasům tu správnou péči i v letním období.

Přítel, nebo nepřítel? Odkrýváme mýty kolem kofeinu

Váš každodenní společník, či zrádce? Kofein je předmětem mnoha diskuzí a debat o jeho vlivu na naše zdraví. Odpověď na otázku, zda je kofein naším parťákem či nepřítelem, není zcela jednoznačná. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastějších mýtů a fakta týkající se tohoto oblíbeného stimulantu.

Jak porazit nespavost? 10 ověřených metod pro lepší spánek

Trpíte nespavostí? Podle odhadů trpí poruchami spánku až 40 procent populace. Přinášíme vám proto 10 tipů, které vám pomohou nespavost překonat a zajistí vám klidný a kvalitní spánek.

Jak pečovat o tělo v průběhu stárnutí? Klíčové prvky, které vaše tělo potřebuje

Stárnutí je nevyhnutelným procesem, který doprovází život každého člověka. Nicméně, jak se říká, stáří není nemoc, a péče o tělo může významně ovlivnit, jak se cítíme a jak dobře fungujeme i ve vyšším věku. Pro udržení optimálního zdraví a vitality je důležité zaměřit se na klíčové aspekty péče o tělo a zdravotní styl, které mohou pomoci minimalizovat negativní dopady stárnutí.

Zklidněte své tělo jídlem: Potraviny, které mohou snížit hladinu kortizolu

Cítíte se dlouhodobě ve stresu? Může vám pomoci i tak nepatrná změna, jako je odlišné složení všeho jídelníčku.

5 Must-Have dermokosmetických produktů pro vaši péči o pleť

Chcete mít zdravou a zářivou pleť? Přinášíme vám přehled pěti klíčových dermokosmetických produktů, které by neměly chybět v každé péči o pleť. Tyto produkty pomohou řešit běžné problémy s pletí a udrží pleť v optimální kondici.