Hlavní obsah

Sedm jistých jmen pro Euro. Koho k nim Hašek přidá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březnové testy v Norsku a s Arménií a dost. Příští přípravu fotbalové reprezentace už odehraje výběr, který týden poté vstoupí zápasem proti Portugalsku do mistrovství Evropy. Trenér Ivan Hašek musí odevzdat seznam 23 jmen pro Euro do 7. června. Času má ale dost jen zdánlivě, sestavit nominaci bude nesmírně těžké. Sport.cz se pokusil odhadnout, jak by mohl Haškův výběr pro Euro vypadat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Schick během přípravného utkání fotbalové reprezentace s Arménií.

Článek

BRANKÁŘI: Otazník nad trojkou

Jisté jméno: Jindřich Staněk.

Nejspíš pojede: Matěj Kovář.

Mají šanci: Vítězslav Jaroš, Václav Hladký, Martin Jedlička.

Neoddiskutovatelnou jedničkou je Jindřich Staněk. Záda mu bude pravděpodobně krýt Matěj Kovář, kterému dal Hašek přednost před Vítězslavem Jarošem v přípravě s Arménií. Jaroš pravidelně chytá ve Sturmu Graz, může si dělat naději na pozici trojky. Má ovšem zdatné konkurenty: Václava Hladkého, který má s Ipswichem namířeno do Premier League, a plzeňskou jedničku Martina Jedličku. Hašek ale může klidně překvapit povoláním zkušeného Tomáše Vaclíka, který chytá druhou španělskou ligu za Albacete.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jindřich Staněk by měl mít euro jisté.

OBRÁNCI: Hlásí se mladí stopeři

Jistá jména: Vladimír Coufal, Tomáš Holeš.

Nejspíš pojedou: David Zima, David Jurásek, David Douděra, Ladislav Krejčí.

Na hraně: Robin Hranáč, Tomáš Vlček, Martin Vitík, Jaroslav Zelený, Matěj Ryneš.

Mají šanci: Filip Panák, Jakub Brabec.

Pravou stranu obrany má pronajatou i přes známý průšvih v olomouckém baru Belmondo Vladimír Coufal. Hraje anglickou ligu, navíc je produktivní. Byl by luxus takového borce nechat doma, byť v Olomouci notně přestřelil. Silnou pozici má také Tomáš Holeš. Propíraným jménem je Ladislav Krejčí, který se na jaře podepsal pod několik gólů Sparty, čisté svědomí neměl ani při brance Arménců. Nicméně z chyb se dokáže vykoupit góly, které jeho zaváhání přebijí. O Euro si rázně řekl stoper Robin Hranáč i jeho parťák z mládežnických kategorií Tomáš Vlček. Stejně tak má solidní šanci stoper Martin Vitík, který pomáhal jednadvacítce v důležité kvalifikaci proti Islandu. Pokud by byl zdravý, jel by na Euro nejspíš stoper Filip Panák. Limitují ho však problémy s kolenem. Jako alternativa za Davida Juráska na levé straně připadají v úvahu Jaroslav Zelený a Matěj Ryneš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jet na Euro bez Vladimíra Coufala by byl luxus.

ZÁLOŽNÍCI: Navrátilec Barák na scéně

Jistá jména: Tomáš Souček, Antonín Barák, Michal Sadílek.

Nejspíš pojedou: Lukáš Provod, Ondřej Lingr.

Na hraně: Václav Černý, Pavel Šulc, Matěj Jurásek.

Mají šanci: Alex Král, Petr Ševčík, Lukáš Kalvach, Lukáš Masopust.

Bez kapitána Tomáše Součka si národní tým nelze představit. Stejně tak bez navrátilce Antonína Baráka a motorové myši Michala Sadílka. Jenže koho k nim? V záložní řadě bude mít Hašek velké dilema. Velkou šanci má plzeňský Pavel Šulc, hrající v životní formě. Pokud mu vydrží, na Euro pojede. Jako hráče, který dokáže změnit průběh zápasu, vezme Hašek zřejmě Ondřeje Lingra. Otazník je nad Václavem Černým, který přestal hrát ve Wolfsburgu. Nicméně kreativních hráčů, jako je on, má český fotbal minimum.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý přestal hrát ve Wolfsburgu. O Euro se musí ještě poprat.

ÚTOČNÍCI: Chorý si řekl o Euro

Jistá jména: Patrik Schick.

Nejspíš pojede: Tomáš Chorý, Adam Hložek

Na hraně: Mojmír Chytil, Jan Kuchta.

Mají šanci: Václav Jurečka, Vasil Kušej, Tomáš Čvančara.

O Patriku Schickovi se nemá cenu bavit, na Euro pojede, i kdyby už nedal za Leverkusen do konce sezony ani gól. Překvapivě do útočníka číslo dvě se vyprofiloval Tomáš Chorý, který skóroval jak v listopadové premiéře, tak v přípravě s Arménií. Formu z Plzně dokáže přenášet na národního týmu. Dá se říct, že pro mužstvo je nyní důležitějším a užitečnějším hráčem než Adam Hložek.

Kouč Hašek mu ale věří, podle všeho s ním pro Euro počítá, i pokud se Hložkova pozice v Leverkusenu významně nezmění. Čtvrtým do party útočníků byl na posledním srazu Mojmír Chytil. Toho by však mohl vyšoupnout jeden z trojice výtečníků z Belmonda Jan Kuchta. Aby však zamíchal nominačními kartami, musel by chytit střeleckou slinu. Ve hře o pozici útočníka číslo čtyři jsou i další hráči v čele s Václavem Jurečkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý si říká o pozici druhého reprezentačního útočníka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články