Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

#me.Rom: Nová série rozhovorů ROMEA TV přináší autentické vyprávění Romů žijících v USA

27. března 2024
Čtení na 1 minutu
Natáčení unikátní série #me.Rom aneb Romové v USA, únor 2024 (FOTO: František Bikár)
Natáčení unikátní série #me.Rom aneb Romové v USA, únor 2024 (FOTO: František Bikár)
ROMEA TV zahajuje vysílání nové série rozhovorů #me.Rom aneb Romové v USA, kterou natáčí František Bikár. Šestidílná série nabídne divákům unikátní pohled do života Romů žijících či působících v New Yorku, Connecticutu i Ohiu a otevře dveře do jejich světa.

“Stejně jako v Čechách, i v americkém prostředí existují určité předsudky o tom, kdo jsou „Gypsies“, což je navíc ještě stále dost rozšířené označení pro Romy. V rozhovorech jsme chtěli proto přiblížit životy konkrétních lidí. Chceme ukázat, že Romové nejsou jen ti, kteří jsou například prezentováni ve stereotypní reality show Má velká, honosná americká cikánská svatba, ale že mají své různé příběhy, které stojí za to sdílet,” uvedl František Bikár.

“Jsem taky moc rád, že díky Petře Gelbart, která rozhovory vedla, bylo možné s respondenty natáčet v angličtině, češtině, slovenštině i romštině,“ vysvětluje František Bikár a dál dodává, že rozhovory obsahují titulky jak pro české tak pro anglicky mluvící publikum.

Petra Gelbart, která z Čech emigrovala s rodiči do USA ve svých deseti letech, vysvětluje také své osobní zapojení: „I když pravidelně jezdíme do Čech a na Slovensko za rodinou, snažím se udržovat vztahy s Romy i tady, protože to pro sebe i svoje děti považuji za důležité. Díky natáčení jsem se tak mohla opět setkat s mými přáteli či známými a trochu je vyzpovídat.“

“Na sérii rozhovorů se podařilo získat finanční prostředky od americké nadace Bader Philantropies. Jsme za to moc rádi, protože i díky této podpoře vzniká materiál, který může mít pozitivní odezvu u českých i amerických diváků,” uvedl Zdeněk Ryšavý, ředitel organizace ROMEA.

První díl unikátní série #me.Rom byl zveřejněn dnes na kanálech ROMEA TV a na webu Romea.cz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon