Harry Houdini utekl z nádrže plné vody či z břicha velryby. Smrti však uniknout nedokázal

Harry Houdini utekl z nádrže plné vody či z břicha velryby. Smrti však uniknout nedokázal

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Houdini byl jedním z nejslavnějších kouzelníků v historii. Některé jeho triky budily upřímný úžas, jiné naopak hrůzu. Přesto se na konci svého života nevyhnul bolestivé smrti, kterou však i dnes někteří považují za víc než za pouhou náhodu.

Harry Houdini se narodil 24. března 1874 v maďarské Budapešti jako Erik Weisz. Již od útlého věku byl fascinován uměleckým životem, divadlem a právě kouzly. V jeho 13 letech se i s otcem přestěhoval do New Yorku, kde začal ještě jako dítě vystupovat jako artista. Později se ale začal věnovat i magii a trikům. Jak rostla jeho sláva, změnil si jméno jako poctu velkému francouzskému kouzelníkovi Robertu Houdinimu a z Erika pak snadno vytvořil Harryho.

Legendární trik s vodní nádrží

Seznam Houdiniho pozoruhodných triků je poměrně dlouhý, iluzionista se však stal slavným především díky jeho mistrným únikům. Asi největší senzaci, která mu zajistila značný úspěch a slávu, byla čínská vodní mučírna, která byla nejspíš zároveň i jeho nejnebezpečnějším kouskem. Houdini byl při něm zavřený hlavou dolů ve velké nádrži s vodou, a nohy i ruce měl připoutané k víku. Během triku byla celá nádrž na několik minut zakryta, a po opětovném odhalení byl Harry bezpečně venku z nádrže. Tento únik prováděl Houdini až do své smrti a jen málokdo se o něj dokázal pokusit.

Houdini unikl ze dna řeky i z útrob velryby

Maďarský iluzionista si během své kariéry na své konto připsal ještě řadu dalších úniků, které i více než 100 let od jejich premiéry stále fascinují veřejnost. V jedním ze svých triků se například nechal zavřít do bedny, která byla pečlivě utěsněna hřebíky, a spolu s dvěma sty kilogramy olova shozen do newyorské řeky East River. Útěk Houdinimu zabral „pouhých“ 57 minut, nakonec ale i tentokrát unikl a způsobil další obří vlnu senzace. Kouzelník také dokázal spolknout 100 jehel a 20 metrů niti, aby je následně vytáhl opět ven spojené v jeden kus. Velmi kuriózním pak byl únik z břicha velryby. K té byl Houdini vybídnut v roce 1911 skupinou podnikatelů, a jelikož miloval výzvy, na nabídku kývnul. Opět spoutaný se tedy nechal zašít do těla kytovce. Únik mu tentokrát zabral přibližně patnáct minut.

Během kariéry si nadělal spoustu nepřátel

Díky své pověsti se Harry Houdini stal prezidentem Společnosti amerických kouzelníků. Ve svém spolku sdružoval talentované iluzionisty, a zároveň se snažil odhalovat nejrůznější podvodníky. Ti mu pochopitelně jeho slávu záviděli a snažili se jeho kariéru zničit. Jiní se zase pokoušeli přímo imitovat jeho triky. Když tedy svět obletěla zpráva o jeho skonu, mnozí věřili, že byl ve skutečnosti zavražděn.

Neslavný konec slavného kouzelníka

Oficiální příčina Houdiniho smrti byla v kontextu dnešní doby poněkud úsměvná, v první polovině 20. století však poměrně běžná. Osudným se mu stalo jeho slepé střevo, které prasklo v důsledku úderu amatérského boxera Gordona Whiteheada do pravé strany břicha. Přestože se nejspíše jednalo o nehodu, mnoho lidí stále věří, že Whiteheadova přítomnost a jeho činy byly zosnovány s cílem Houdiniho zabít.Ve skutečnosti se však kouzelník chlubil, že má břišní svaly ze železa, a nechal se tak Whiteheadem dobrovolně několikrát udeřit. Právě tehdy pak nejspíš došlo k poškození slepého střeva, jehož následkům 31. října roku 1926 ve věku 52 let podlehl. Tím se sice uzavřela Houdiniho životní kapitola, jeho odkaz však přežívá až dodnes a některé z jeho triků nebyly dodnes vyzrazeny.

Reklama
Reklama