Příchozí v nemocnicích budou třídit speciální sestry, plánuje Válek. Chce ulehčit urgentům

Urgentní příjem pacientů v nemocnicích čeká radikální proměna. Na pohotovostech přibude takzvaná triážní sestra, jejímž úkolem bude třídit pacienty podle závažnosti jejich stavu. Nově budou mít navíc za pohotovosti zodpovědnost pojišťovny, prozradil své plány ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pro MF Dnes.

Přetíženým pohotovostem a urgentním příjmům by měla pomoci triážní sestra. „Ta příchozí pacienty vytřídí, kdo potřebuje na urgent, kdo na pohotovost, a komu stačí ošetření praktikem druhý den,“ vysvětlil Válek pro MF Dnes. Tento systém už v současné době funguje na některých urgentních příjmech, a to zejména ve fakultních nemocnicích.

ČTĚTE TAKÉ: Expertka: Za šíření černého kašle může vyvanutí imunity. Těhotným doporučila přeočkování

Válek navíc plánuje oddělit urgentní příjmy a pohotovosti. Na urgentní místo podle něj patří pacienti v ohrožení života, zatímco na pohotovosti by měli mířit ti, jejichž stav trvá několik dní a nelepší se. „Chci zákonem změnit to, aby v každé nemocnici byl urgentní příjem, kam vás zavezou ve vážném stavu, a pohotovost. Jak má člověk vědět, zda má jít na pohotovost nebo urgentní příjem? Zneužíván je především urgentní příjem. Proto musí být pohotovosti ve všech nemocnicích,“ sdělil Válek nedávno pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo zdravotnictví uloží pojišťovnám, aby všude, kde jsou urgentní příjmy, zřídily i pohotovost. „Budou tlačeny k tomu, aby jejich síť dobudovaly, optimalizovaly a zajistily tam personál,“ řekl Válek. Zatímco urgentní příjmy zajišťují nemocnice, pohotovosti dosud zřizovaly kraje. Přenesení odpovědnosti na pojišťovny však zřejmě nebude levná záležitost. „Pokud nám zákon uloží tuto povinnost, pak jediným nástrojem zdravotní pojišťovny k personálnímu zajištění pohotovosti bude finanční motivace personálu,“ pronesl pro MF Dnes ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Právě problémů s personálním zajištěním se obávají nemocnice. „Nevím, kde chce pan ministr ty sestry vzít. Těch by na pohotovostech muselo být několik, aby byly schopné zajistit nepřetržitý provoz,“ uvedl předseda Asociace českých a moravských nemocnic a ředitel prachatické nemocnice Milan Čarvaš pro MF Dnes. Podle něj je navíc nelogické, aby zejména v menších nemocnicích byla vedle urgentního příjmu ještě zvlášť ambulance lékařské pohotovostní služby.

Řešením by prý bylo, kdyby se do třídění pacientů zapojili praktičtí lékaři, kteří by v nemocnici sloužili pohotovost. Složitější případy by pak předali specialistům. Tento návrh se však ministrovi nelíbí. Praktiků je podle něj málo a stát jim nemůže nařídit, aby sloužili pohotovost. Namísto toho by situaci mohlo prospět zavedení sdružených praxí. V rámci jednoho obvodu by fungovalo několik praktiků tak, aby pokryli delší pracovní dobu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válek promluvil o zneužívání pohotovostí i šíření černého kašle. Jsem přísný, poznamenal

Tagy:
nemocnice Vlastimil Válek pacient Česko Zdeněk Kabátek Ministerstvo zdravotnictví České republiky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky Mladá fronta DNES Asociace českých a moravských nemocnic