Stovky Pražanů podpořily pacienty s roztroušenou sklerózou

Více než 400 sportovních nadšenců se o víkendu v Praze zapojilo do Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). 

Účastníci akce si vyzkoušeli kruhový trénink, tanec na židlích nebo box. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek a úhradu pohybové terapie pro pacienty s roztroušenou sklerózou (RS).

Lidé s roztroušenou sklerózou i jejich blízcí cvičili ve FitnessAction a na dalších místech v Praze. 

Cílem bylo společně si zacvičit a užít si to. Akce se účastnily i rodiny lidí s roztroušenou sklerózou a nechyběli ani jejich přátelé. Vzájemně se motivují k pohybu, který je nejenom pro pacienty velmi prospěšný,“ vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci pořádal. 

Pro úspěšnou léčbu RS je totiž pohyb nezbytný. „Díky němu se pacienti udržují v dobré kondici. Navíc se ukázalo, že úspěch biologické léčby, kterou pacienti s RS často podstupují, je výrazně vyšší u těch, kteří se pravidelně hýbou,“ říká Bémová.

MaRS nabídl pestrou škálu cvičení a lekce vedli kromě fyzioterapeutů a cvičitelů i studenti z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. 

„Nabídka sportovních aktivit v rámci maratonu byla široká, aby si každý pacient našel to, co mu vyhovuje,“ říká neuroložka a vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., která předcvičovala kundalini jógu. 

"Tento druh jógy je harmonizující pro tělo i ducha, což pomůže pacientům vyrovnat se s nemocí nejenom po fyzické, ale i po mentální stránce. I to bylo totiž cílem MaRSu – pomoci pacientům psychicky,“ uzavírá prof. Havrdová. 

Letošní MaRS byl již 13. v pořadí a probíhal v celé České republice. Kromě Prahy se cvičilo například i v Brně nebo Jihlavě. Celkem se zapojilo bezmála 30 míst po celé zemi. 

Barbora Kroutilíková

 

¨

Klíčová slova: