Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Odhalení BIS

Rusové v Česku upláceli evropské politiky a snažili se ovlivnit volby

Vláda oznámila na základě zjištění kontrarozvědky rozkrytí ruské vlivové sítě

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, 2021 • Autor: ČTK
Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, 2021 • Autor: ČTK

Na konci ledna rozkryl na základě uniklých e-mailů ruský exilový web Insider, že dlouholetá lotyšská europoslankyně Tatjana Ždanoka roky tajně pracovala pro ruskou kontrarozvědku FSB. Jejím dvěma řídícím agentům předávala informace o zákulisním dění v parlamentu, které mohli využívat ke kompromitování dalších evropských politiků. Rusové europoslankyni výměnou za to financovali její politické kampaně a umožňovali jí tak držet se na vrcholu evropské politiky.

Rozhodně nešlo o jedinou vlivnou evropskou političku, kterou ruské tajné služby získaly za peníze ke spolupráci. Česká vláda totiž ve středu na tiskové konferenci oznámila, že Bezpečnostní informační služba (BIS) zmapovala, že k předávání úplatků dalším evropským politikům Rusy mělo docházet i na schůzkách v Česku.

Jak popsal Deník N, mělo jít konkrétně o představitele některých německých antisystémových stran. Upláceni pak měli být také politici z Francie, Polska, Belgie, Nizozemska a Maďarska.  Ti měli podobně jako Ždanoka přebírat peníze na financování jejich politických kampaní a doma ve svých zemích pak veřejně vystupovat ve prospěch ruské agrese na Ukrajině. Například tak, že měli zdůrazňovat, že evropské země by neměly napadené zemi dodávat zbraně, protože jedině stop dodávkám povede k ukončení války.  

Konkrétní jména česká vláda ani BIS neuvedly, faktem je, že deník Le Monde v březnu napsal, že francouzská kontrarozvědka Direction Générale de la Sécurité Intérieure (DGSI) vyšetřuje zasahování Ruska do kampaně před letošními volbami do Evropského parlamentu. Poznatky měli Francouzi získat od Čechů. Le Monde přišel s tím, že DGSI se zabývá ultrapravicovou stranou Národní sdružení, kterou donedávna vedla kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Pen. Francouzské tajné služby se podle novinářů Le Monde mají zajímat především o bývalého europoslance za Národní sdružení Jeana-Luca Schaffhausera a jeho partajního kolegu Guillauma Pradoureho.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si článek zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].